Київська влада вирішила повністю заборонити будівництво в центрі столиці

Поділитися
Київська влада вирішила повністю заборонити будівництво в центрі столиці © mykiev.info
Столична міськадміністрація розробила проект, яким вводиться мораторій на забудову центру Києва. Експерти вважають рішення запізнілим і популістським.

У КМДА розроблено проект рішення про повну заборону нового будівництва в центрі Києва - у буферних зонах Софії Київської та Києво-Печерської лаври, а також на дніпровських схилах.

Заборона діятиме до затвердження плану зонування центру Києва, робота над яким тільки почалася, пише «КоммерсантЪ-Украина».

Згідно з проектом, охоронна зона простягнеться від Пішохідного мосту по Набережному шосе до бульвару Дружби Народів, пройде вулицями Старонаводницькою, Лейпцігською, Івана Мазепи, Михайла Грушевського, охопить Європейську площу і майдан Незалежності.

Потім її межі пройдуть вулицями Хрещатик і Прорізної. У зону також увійдуть вулиці Ярославів Вал, Велика і Мала Житомирська, Львівська площа, територія біля Національного музею історії України та Володимирська гірка.

Мораторій розповсюджуватиметься як на будівництво нових будинків, так і на реконструкцію з розширенням і надбудовою вже існуючих. Однак він не стосуватиметься проведення робіт з реставрації пам'яток та будівництва об'єктів, що забезпечують життєдіяльність міста, наприклад інженерних мереж.

Втім, експерти вважають проект запізнілим і популістським, бо у ньому відсутня норма про скасування минулих землевідведень для будівництва.

«Київрада не виконує багато прийнятих нею рішень. Тому подібну заборону вже необхідно приймати в парламенті на рівні закону», - вважає представник громадського руху «Збережи старий Київ» Ігор Луценко.

Голова постійної комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець («БЮТ-Батьківщина») повідомив, що його комісія підтримала даний проект рішення, але сам він вважає його запізнілим.

Неефективним вважає рішення столичної влади і віце-президент київської організації Національної спілки архітекторів Георгій Духовичний.

«Щоб воно дійсно запрацювало, необхідно скасувати всі раніше видані землевідведення. Якщо це рішення не супроводжується таким скасуванням, то це чергова спекуляція! До того ж у нас настільки винахідливі співвітчизники, що вони під маркою реставрації можуть побудувати 23-поверховий будинок», - пояснив він.

Нагадаємо, на останній 36-й сесії ЮНЕСКО закликала Україну ввести мораторій на будівництво у буферних зонах, в іншому випадку в 2013 році Софія Київська і Києво-Печерська лавра можуть бути виключені зі списку об'єктів всесвітньої спадщини. !zn

Читайте також:

Реконструкція Поштової площі у Києві вже викликала зсув

На березі Дніпра в Києві побудують собор на честь святого князя Володимира

ЮНЕСКО готується внести в "чорний список» Печерську лавру і Софію Київську вже в наступному році

Колектив музею Десятинної церкви: Вся «робота» музею в руках УПЦ МП

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі