Кримський муфтій вимагає від УПЦ МП припинити окроплювати мусульманських дітей святою водою

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Муфтій просить профільне міністерство провести роз'яснювальну роботу з директорами дитсадків і шкіл, а також священиками Сімферопольської і Кримської єпархії УПЦ МП.

Муфтій Духовного управління мусульман Криму (ДУМК) Еміралі Аблаєв просить кримську єпархію Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) припинити окроплювати водою дітей мусульман у дитсадках і школах регіону і читати над ними молитви, оскільки це ніяк не передбачено їх віросповіданням, а школа за законом взагалі відділена від церкви.

Таке звернення кримський муфтій направив митрополиту Лазарю та міністру освіти Криму Віталіні Дзоз.

Зокрема в зверненні він зазначає, що 19 січня священик окропив зокрема і мусульманських дітей у дитсадку «Берізка» в Кіровському районі, а 19 квітня той же обряд був здійснений у до учнів школи № 43 Сімферополя, серед яких були мусульмани.

УПЦ МП хоче ввести в школах православну освіту

«Християнські ритуальні обряди були вчинені як над дітьми дошкільного віку, так і над школярами не християнського віросповідання, батьки яких висловлюють обурення», - відзначає глава ДУМК.

Духовне управління мусульман Криму висловлює протест проти такої практики.

«Мусульманське віросповідання дітей та їх сімей не передбачає вчинення над ними будь-яких християнських ритуальних обрядів, пісень, читань псалмів, молитов. <...> Представник кожної релігійної конфесії Криму має дане Богом право на свободу свого віропереконання від будь-яких нав'язувань з боку інших конфесій», - пише Аблаєв.

Крім того, він заявляє, що дії християнських священиків суперечать низці законів, в тому числі - Конституції.

«Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання ... Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов'язкова», - нагадує глава ДУМК.

Муфтій просить профільне міністерство провести роз'яснювальну роботу з директорами дитсадків і шкіл, а також священиками Сімферопольської і Кримської єпархії УПЦ МП. !zn

Читайте також:

Главу УПЦ МП звинуватили в прагненні до автокефалії


Автокефальна церква припинила переговори про об'єднання з УПЦ КП


У Києві відкрили першу мечеть з мінаретом 27 метрів

Українська греко-католицька церква займеться "пожвавленням" своїх парафій

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі