Курбан-Байрам у Москві: тисячі мусульман паралізували центр міста, влаштувавши масову молитву прямо на вулицях (ВІДЕО)

Поділитися
26 жовтня мусульмани починають відзначати найбільше ісламське свято - Курбан-Байрам. У Москві сотні тисяч мусульман вийшли на вулиці, фактично паралізувавши рух у центрі міста. У Росії влада докладає усіх зусиль, щоб зробити торжество зразковим, але воно незмінно призводить до сплеску невдоволення.

У п'ятницю, 26 жовтня, мусульмани починають відзначати найбільше ісламське свято - Курбан-Байрам. Курбан-Байрам для мусульман всього світу починається вранці 10 дня місяця Зуль-хіджа за мусульманським місячним календарем і триває три дні.

Цього дня мусульмани приносять у жертву тварин - корів, овець і кіз - на згадку про жертвопринесення Ібрагіма (бібл. Авраама). Згадка про цю подію є в Біблії і в Корані.

Сенс обряду жертвопринесення передусім духовний. Кожен мусульманин на чесно зароблені гроші повинен принести жертву й поділитися з бідними й незаможними, пригостити святковою їжею своїх гостей. Це акт щедрості й пожертвування з надією на Боже прощення.

Відзначимо, що в цьому році масове святкування Курбан-Байраму проходить в Москві. Сотні тисяч мусульман вийшли на вулиці російської столиці, фактично паралізувавши рух у центрі міста. Тільки за офіційними даними у заходах, пов'язаних з відзначенням Курбан-байраму, в Москві взяли участь близько 150 тисяч осіб, реальні цифри можуть бути набагато більшими.

У Росії влада докладає усіх зусиль, щоб зробити торжество зразковим, але воно незмінно призводить до сплеску невдоволення і появи обурених коментарів навіть від тих, хто не вважає себе ксенофобом.

З самого ранку виявився перекритим цілий ряд московських вулиць. Втім, проблеми часом виникали і там, де не було поліцейського оточення. Вельми емоційно ситуацію на дорогах описав житель російської столиці: «Я дитину до школи ледве довіз. Б**! Горить зелене світло для машин, а їм по ***, як стадо, нескінченним натовпом йдуть через вулицю. Не реагують на знаки, на світло, взагалі ні на що».

Біля Соборної мечеті на проспекті Миру віруючі почали збиратися на ранкову молитву ще затемна. Незважаючи на мокрий сніг, вони розгортали килимки для молитви прямо на асфальті. Кореспондент радіостанції, втім, відзначив, що незважаючи на велике скупчення людей, ситуація в районі залишалася відносно спокійною.

Щоправда, для ряду місцевих жителів, навіть за відсутності пригод, масове скупчення виконуючих релігійні обряди людей виявилося лякаючим. «Курбан-Байрам на Новослобідській ... Їх ніколи не було чути. А тепер їх чути! У галасливому місті! .. Це так страшно, такі зомбуючі співи!» - повідомила очевидиця подій.

У блогосфері незадоволених коментарів теж вистачає. @TovarischChe: «У Москві на деяких вулицях обмежено рух у зв'язку з Курбан-Байрамом. Іван, б****, Грозний, чи міг ти припустити?!» @Into_view: «Курбан-Байрам або проспект Миру на облоговому положенні: о 10:05 приїжджаю на ст. Проспект Миру кільцева - увесь вестибюль станції в мусульманах». @Ivolokitin: «Мусульмани святкують сьогодні Курбан-байрам! Це звичайно, чудово, але сьогодні в метро відчував себе наче я на Близькому Сході!» «Квиток на одну поїздку в московському метрополітені - 28р. Зайти в метро на пр.Миру в день Курбан-байраму - безцінно», - пише @tem_kudryavii.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі