Світ стежить за пересуванням саней Санта-Клауса: Канада виділила для нього чотири винищувачі

Поділитися
Американські ППО «стежать» за пересуваннями Санти з 1955 року. Для цього задіюються 47 радарів, розміщених у північних і східних районах Канади і США. Численні зупинки саней з 60 тоннами подарунків фіксують високошвидкісні цифрові камери.

Міністерство оборони Канади оголосило в неділю про виділення чотирьох винищувачів для «супроводу» Санта-Клауса з різдвяними подарунками у повітряному просторі країни. Коли упряжка, що стартує з Північного полюса о 2 годині ранку понеділка за Оттавським часом (09:00 за київським), наблизиться до узбережжя канадської провінції Ньюфаундленд і Лабрадор, назустріч вилетять два винищувачі F-18.

Потім на півдорозі до західного узбережжя їх змінить інша пара бойових літаків. Їхньою метою буде забезпечити проліт Санти і роздачу ним подарунків.

Отримання в'їзної канадської візи Санті не потрібне, оскільки ще в 2008 році йому було надано громадянство Країни кленового листа. Як вказав минулої п'ятниці міністр у справах громадянства та імміграції Джейсон Кінні, «будучи канадським громадянином, Санта може вільно перетинати наш кордон під час подорожі планетою».

За пересуваннями Санти можна буде стежити по інтернету, відвідавши веб-сайт Об'єднаного командування аерокосмічної оборони Північної Америки (НОРАД), а також зателефонувавши за спеціальним номером.

НОРАД «стежить» за пересуваннями Санти з 1955 року. Для цього задіюються 47 радарів, розміщених у північних і східних районах Канади та США, а також супутники на геостаціонарній орбіті, оснащені інфрачервоними датчиками: вважається, що вони реагують на теплове випромінювання, що виходить від червоного носа оленя Рудольфа. Численні зупинки саней з 60 тоннами подарунків фіксують високошвидкісні цифрові камери.

Положення Санта-Клауса на карті веб-сайту буде коригуватися кожні п'ять хвилин. На сайті можна також буде подивитися відеосюжети про його переміщення. Канадські й американські офіцери, які чергують у штаб-квартирі НОРАД на базі Пітерсон (штат Колорадо), зможуть точно сказати дітлахам, де Санта знаходиться у конкретний момент. Для цього треба подзвонити туди по телефону або надіслати електронне послання.

У минулому році за різдвяну добу надійшло 102 тис. дзвінків та 7,7 тис. електронних листів. У ці різдвяні свята очікується, що у НОРАД надійде не менше 12 тис. електронних листів і більше 70 тис. дзвінків, а веб-сайт відвідають не менше 12 млн осіб з 200 країн і різних територій. Допомагати НОРАД оновлювати інформацію про подорож Санти і відповідати на листи та дзвінки будуть 1,2 тис. добровольців.

Традиція відслідковувати переміщення головного різдвяного персонажа зародилася випадково. В одній американській газеті з'явилося оголошення з номером телефону, зателефонувавши на який можна було «поговорити з Сантою». Але в оголошення закралася помилка. В результаті діти стали потрапляти у штаб-квартиру командування ППО континентальної частини США (попередника НОРАД), після чого, починаючи з 1958 року, військові узяли на себе святковий обов'язок щорічно повідомляти всім охочим про пересування Санта-Клауса.

Раніше про те, де у даний час знаходяться його сани, можна було дізнатися, тільки подзвонивши по телефону. З 1998 року за польотом Санта-Клауса можна простежити по інтернету. Зараз же за його пересуванням можна стежити також у Google, Facebook і Twitter, а також в YouTube, Fliсkr і TroopTube.tv.

На сьогодні веб-сайт Санти доступний восьми мовами: англійською, французькою, іспанською, німецькою, італійською, японською, китайською і бразильським варіантом португальської мови. Не виключено, що незабаром з'явиться і його російська версія. !zn

Читайте також:

Світ зустрічає «кінець світу»: масові арешти, туристичний бум і жарт шведської поліції

Кім Чен Ина визнали людиною року за версією журналу Time помилково

Студенти зізналися у підробці ВІДЕО про канадського орла, що викрадає дитину. На їхньому рахунку ще й втеча пінгвіна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі