Світовий список імпортерів озброєнь знову очолила Індія

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Індія очолила список найбільших у світі імпортерів зброї за період з 2007 по 2011 роки. Такі дані містяться у доповіді про постачання військової техніки державами Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру.

П'ятірку найбільших імпортерів зброї очолили держави з Азії. Про це йдеться у повідомленні Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (СІПРІ) на основі чергових даних про постачання основних видів звичайних озброєнь і військового обладнання.

База даних інституту охоплює період з 1950 року. В описі тенденцій міжнародних військових трансферів експерти інституту користуються середніми показниками п'ятирічного періоду.

Очолила список найбільших одержувачів зброї, за даними за 2007-2011 рік, як і у попередньому списку СІПРІ (за 2006-2010 роки), Індія. На її частку за останні п'ять років припало 10% глобального імпорту. На другому місці у списку СІПРІ - Південна Корея (6%), за нею йдуть Пакистан (5%), Китай (5%) і Сінгапур (4%).

Помітною тенденцією останніх років експерти СІПРІ називають зниження обсягів китайського імпорту зброї на користь зростання експорту зброї з Китаю. Якщо у 2002 - 2006 роках Китай називали у списку СІПРІ найбільшим одержувачем зброї, то у списку експортерів за 2007-2011 роки країні було віддано четверте місце.

За даними експертів, за останні 10 років обсяги китайських експортних постачань зброї зросли на 95%, що робить його шостим за величиною постачальником зброї у світі. Однак, як зауважують СІПРІ, будь-якого значного прориву на ринку постачань Китай поки не досяг, оскільки зростання експорту відбувається, головним чином, за рахунок постачань у Пакистан.

Як випливає з опублікованого списку СІПРІ, стабільною залишається п'ятірка найбільших країн-постачальників озброєння. Цього року, як і минулого, його очолюють США. Далі йдуть Росія, Німеччина, Франція і замикає список Британія.

«Арабська весна», вважають експерти, здійснила обмежений вплив на постачання зброї, і експорт до країн, охоплених цими подіями. США залишаються основним постачальником як до Тунісу, так і до Єгипту. Російські постачання до Сирії у період з 2007 по 2011 рік, за даними шведських експертів, склали 72% сирійського імпорту.

«Постачання зброї державам, на які вплинула «арабська весна», викликали громадські та парламентські дебати у низці держав-постачальників. Проте, вплив цих дебатів на політику експорту озброєнь досі був обмеженим», - сказав один із співробітників програми СІПРІ щодо постачання зброї Марк Бромлі, коментуючи у повідомленні для преси результати аналізу.

Раніше керівник програм дослідження постачань зброї Стокгольмського інституту миру Пол Холтом, коментуючи дану ситуацію, зазначив, що Україна в останні роки не нарощує обсяги експорту, тому її і перегнали інші країни.

У 2010 році Україна підписала нові довгострокові угоди про постачання зброї до Індії та Іраку. Продаж зброї саме за цими контрактами може повернути Україну у першу десятку світових експортерів зброї. !zn

Читайте також:

США провели випробування «мікрохвильової гармати» для придушення вуличних заворушень (відео)

Імідж української зброї на світових ринках потерпає від корупційних схем

Україна продовжить озброювати Грузію, незважаючи на невдоволення Москви

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі