Населення Землі вже в жовтні досягне 7 млрд людей

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Населення Землі вже в жовтні поточного року може досягнути 7 млрд людей, збільшившись більш ніж удвічі за останні 50 років, до 2100 року цей показник може перевищити 10 млрд, говорить останній прогноз, підготовлений відділом народонаселення департаменту ООН з економічних і соціальних питань.

Точних даних про те, коли саме число людей «проб'є» цю символічну позначку, немає. Фонд народонаселення ООН визначив як таку дату 31 жовтня і приурочив до неї серію заходів, присвячених цій історичній події.

Переважну частину історії людства ріст населення Землі йшов вкрай повільно, число людей досягло мільярдної позначки лише в 1804 році. Однак з цього моменту для того, щоб населення подвоїлося, знадобилося лише 125 років, а потім зростання йшло по експоненті. У результаті за два століття - з 1800 по 2011 рік - кількість людей зросла в сім разів. З 1960-х років число людей зросло вдвічі.

У 2011 році на Землі народиться приблизно 135 млн осіб, помре 57 млн. Загальний приріст таким чином склав 78 млн осіб. Основний приріст населення планети відбувається за рахунок країн, що розвиваються

Найбільша кількість людей проживає в Китаї (1,35 млрд осіб), на другому місці знаходиться Індія (1,24 млрд осіб).

Причиною експоненціального зростання населення фахівці називають так званий демографічний перехід - процес, при якому суспільство з високою народжуваністю і високою смертністю завдяки економічному розвитку перетворюється на суспільство з низькою народжуваністю і низькою смертністю.

Коли тому чи іншому суспільству стає доступна сучасна медицина, в ньому різко знижується смертність, однак народжуваність ще довгий час залишається високою, що і веде до різкого зростання населення. Народжуваність починає повільно падати в міру поширення контрацептивів, розвитку пенсійної системи.

Розвинені країни вже пережили цей перехід, і в багатьох з них нині йде процес скорочення населення. Так, у Японії частка людей у ​​віці старше 60 років перевищила 30%, а до 2050 року досягне 42%. Водночас демографічний «центр ваги» продовжує зміщуватися до все менш і менш розвинених країн, багато з яких змушені вирішувати складні проблеми забезпечення зростаючого населення найнеобхіднішим, проблеми деградації екосистем та кліматичних змін.

Водночас, окрім загроз зростання населення несе і можливості для економічного розвитку, стаючи мотором для економіки. За оцінкою ООН, до 2050 року населення Землі збільшиться до 8,1-9,3 млрд осіб, а до 2100 становитиме вже 10,1-10,6 млрд людей.

У наступні 40 років відбудеться перерозподіл населення на Землі. Китай та Індія, як і раніше будуть залишатися лідерами, проте поміняються місцями. Так, найбільш густонаселеною країною до 2050 року стане Індія (1,69 млрд осіб). Другу сходинку займають Китай (1,3 млрд осіб). Росія і Японія вийдуть з топ-10.

Крім того, за прогнозами ООН, максимальний приріст населення Землі буде і надалі відбуватися за рахунок країн, що розвиваються. На них припадає 97% приросту до 2050 року проти 38% на даний момент. До цього ж року в менш розвинених регіонах буде проживати 86% населення планети (у порівнянні з 68% в 1950 році і 82% в 2011 році).

Проте темпи зростання населення Землі в наступні 40 років істотно сповільняться в усіх регіонах планети.

Крім того, істотно скоротиться як смертність, так і народжуваність, через що зміниться вікова структура населення планети. Так, вже до 2050 року тривалість життя в середньому по світу збільшиться до 76 років (проти 69 років у 2011 році). При цьому лідерами за тривалістю життя стануть Північна Америка і Океанія (83 роки). А кількість літніх людей (віком від 60 і старше) до 2050 збільшиться в два рази (з 11% до 22%).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі