Нова війна в Африці може посварити Росію і США

Поділитися
Через постійні бойові дії між Суданом і Південним Суданом може назріти серйозний конфлікт у Раді Безпеки ООН, а саме: загострення відносин між Росією і США. Основою розбіжностей можуть стати економічні інтереси Заходу і його головних опонентів на світовій арені.

Через безперервні бойові дії між Суданом і Південним Суданом може назріти серйозний конфлікт у Раді Безпеки ООН, а саме: загострення відносин між Росією і США. Основою розбіжностей можуть стати економічні інтереси Заходу і його головних опонентів на світовій арені.

В даний час армії двох Суданів продовжують бої в околицях суперечного регіону Хегліг, в якому зосереджено 75% всіх запасів нафти, що відійшла Північному Судану. Після захоплення Хегліга Народною армією звільнення Судану, яка на сьогодні керує Південним Суданом, подальші перемовини двох країн про мир опинилися під загрозою зриву.

Суданська влада оголосила про проведення мобілізації та припинення всіх перемовин з Півднем. Уряд країни заявив про намір використовувати всі можливості для відбиття агресії - суданські ВВС посилено бомблять південносуданські міста, і сам Хегліг, кілька ударів також було по табору миротворців ООН. А сухопутні війська країни розгорнули наступ на позиції жителів півдня. 16 квітня парламент Судану прийняв резолюцію, в якій назвав «Південний Судан» «ворогом», фактично оголосивши війну.

Південний Судан своє вторгнення в регіон, незважаючи на відсутність офіційної угоди про держкордон, який вважався північним, пояснив агресією сіверян. У Хартумі тим часом впевнені, Джуба намагається таким чином підірвати економічні можливості противника, який раніше фактично позбавив жителів півдня можливості продавати свою нафту. Однак сміливість, з якою Південь почав війну з армією Півночі, що вважається краще оснащеною, наводить на думку про те, що уряд Південного Судану заручився підтримкою сильного прихильника.

Американські компанії лобіюють будівництво нафтопроводу, який з'єднає родовища Південного Судану з кенійським портом Ламу на узбережжі Індійського океану. Відповідну угоду було підписано у січні. Реалізація цього проекту ліквідує залежність Джуби від Хартума при транзиті нафтопродуктів.

США навряд чи стануть заперечувати, якщо дії південносуданської армії дестабілізують режим Омара Башира. А наслідки можуть бути саме такими, особливо якщо Джуба реалізує свої погрози розпочати наступ на ще один багатий на нафту і теж суперечний район Абьєй, розташований у 100 км на захід від Хегліга.

Навіть після звільнення Хегліга на відновлення постачань нафти з цього району піде не менше трьох місяців, а Судан вже відчуває серйозні економічні труднощі. Все це може призвести до загострення внутрішньодержавної боротьби за владу і навіть до розпаду країни. А в цьому не зацікавлені Пекін і Москва, які традиційно підтримували з Хартумом тісні зв'язки.

Якщо війна між двома Суданами продовжиться, це загрожує спровокувати конфлікт серед постійних членів Радбезу ООН. РФ і Китай будуть вимагати від США вплинути на своїх союзників-південців, що Захід навряд чи захоче робити.

За інформацією ЗМІ, Ізраїль постачає Джубі озброєння. Зокрема, повідомлялося, що в кінці березня - початку квітня в аеропорту міста Рубкона на півночі Південного Судану щодня приземляються ізраїльські літаки з ракетами, логістичним обладнанням та африканськими найманцями для служби в південносуданській армії. Офіційного підтвердження даного факту поки не надходило. Якщо дані відомості виявляться вірними, це означає, що у війну двох Суданів вже формально втягнута Росія, яка є для Хартума основним постачальником озброєння. !zn

Читайте також:

Wikileaks: США викрили Україну у продажу зброї Південному Судану

У Судані бойовики захопили півсотні миротворців ООН

Південний Судан став 193-м членом ООН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі