Нове «покращення» від Міносвіти: обдарованих студентів зобов'язали повернути стипендії державі

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© monsterthinking.com
Підвищення президентських стипендій для призерів міжнародних та всеукраїнських олімпіад обернулося тим, що частину обдарованих студентів залишилася взагалі без жодних стипендій. Претенденти на підвищені стипендії здали свої банківські картки та отримали натомість нові - майже без грошей.

Заявлене Міністерством освіти підвищення президентських стипендій для призерів міжнародних та всеукраїнських олімпіад обернулося тим, що частина обдарованих студентів залишилася взагалі без жодних стипендій. Президентських стипендій їм не виплатили, а звичайні академічні зобов'язали повернути. Про це в своїй статті для ZN.UA пише оглядач Марина Оксамитна.

Як повідомляло ZN.UA, згідно з постановою Кабміну Азарова розмір президентської стипендії склав 700 гривень, що на 30 грн менше звичайної академічної стипендії і майже на 2,5 тис. менше, ніж вона могла бути, якби уряд не скасував прийнятий раніше коефіцієнт нарахування.

- Стипендії талановитих студентів після «підвищення» стануть удвічі нижче торішніх


Міносвіти спробувало заспокоїти громадськість, і розмістило на своєму сайті інформацію про те, що ним розроблено проект постанови КМ України про значне збільшення розмірів стипендій. Для врегулювання ситуації призерів міжнародних олімпіад запросив на зустріч сам міністр освіти Дмитро Табачник, проте згодом зустріч була скасована.

А переможців всеукраїнських олімпіад та Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт Малої академії наук запросили на зустріч у зал засідань вченої ради КПІ. Правда, відбулася вона без участі міністра. Але був і приємний момент - на цьому зібранні хлопцям вручили довгоочікувані банківські картки з першою президентською стипендією.

«Нам сказали, що в кожного на рахунку є певна сума. Вона нарахована не в повному обсязі, тому що зараз, перед виборами, грошей немає. Але потім нам все повернуть. До того ж не підписано ще проект постанови про збільшення розмірів стипендії. Тому решта грошей почнуть нараховувати десь у грудні", - розповів один з учасників зустрічі.

Але при першому ж поході до банкомату щасливих переможців всеукраїнських олімпіад та конкурсу МАН чекав ще один неприємний сюрприз: на картковий рахунок кожного було нараховано всього лише 394 гривні - і це за два місяці.


Однак і це не все. На початку навчального року номінанти на президентську стипендію - переможці всеукраїнських олімпіад - одержали у своїх університетах, як і всі «пересічні» студенти, банківські картки, на які їм нараховували щомісяця 730 гривень академічної стипендії. Проте перед отриманням президентської «олімпійців» попросили здати ці картки. А коли вони вже знімали звідти якісь суми - зобов’язали повернути державі борг. Таким чином, переможці всеукраїнських олімпіад отримали по 394 грн. до грудня й залишилися ще винними державі.

Переможців міжнародних олімпіад це поки не торкнулося. Вони отримують академічну стипендію разом з іншими студентами. Але бояться її витрачати, тому в будь-який момент від них можуть вимагати повернути гроші.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Марини Оксамитний «Райком закритий. Президентських стипендій сьогодні не чекайте». !zn

Читайте також:

Президентська стипендія як ... покарання


Регіонал підрахував, що якщо 2 помножити на 12, вийде десь 30-50

У зменшенні стипендій Азаров звинуватив своїх попередників і чиновників Табачника

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі