Новий Кримінально-процесуальний кодекс набув чинності

Поділитися
© Андрея Товстыженко
Новий КПК буде декриміналізувати низку статей Кримінального кодексу, об'єднаються досі розділені стадії дізнання та досудового слідства, буде виключена можливість відправлення справи на додаткове розслідування.

20 листопада набуває чинності новий Кримінально-процесуальний кодекс, покликаний створити рівні можливості для кожної зі сторін у кримінальному процесі.

Слідчий і прокурор, відповідно до положень КПК, позбавляються фактично монопольного права на надання доказів, оскільки кожна зі сторін кримінального провадження буде мати рівні можливості у збиранні доказів.

КПК передбачає вирішити проблему змагальності вітчизняного кримінального судочинства також шляхом введення нового порядку, згідно з яким суд зможе обґрунтовувати свої висновки виключно на тих свідченнях, які він безпосередньо отримав від сторін кримінального провадження в судовому засіданні, або які були надані слідчому судді в судовому засіданні під час досудового розслідування.

Об'єднуються досі розділені стадії дізнання та досудового слідства в одне - досудове розслідування, яке розпочинатиметься з моменту надходження інформації про вчинений злочин у правоохоронні органи, що обов'язково вноситься до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Необхідність прийняття формального акта для порушення кримінальної справи (в даний час - постанова про порушення кримінальної справи) КПК також не передбачена.

Виключно за рішенням слідчого судді пропонується здійснювати: обрання запобіжних заходів та продовження їхніх термінів; негласні слідчі дії, які обмежують конституційні права осіб; накладення арешту на майно; примусовий привід; накладення грошового стягнення за невиконання процесуальних обов'язків; відсторонення від посади тощо.

Також кодексом передбачена ліквідація можливості відправлення справи на додаткове розслідування, що досі призводить до необґрунтованого затягування розгляду справ. КПК встановлюється зменшення термінів кримінального провадження, удосконалення порядку проведення негласних слідчих дій.

Новим КПК передбачається створення єдиного реєстру досудових розслідувань. У ньому будуть реєструвати заяви про злочини, а кожен слідчий отримає персональний електронний ключ для входу в систему.

Крім того, буде створено Державне бюро розслідувань (ДБР), яке займеться розслідуванням злочинів, скоєних високопосадовцями, прокурорами, співробітниками правоохоронних органів і суддями. Повністю всі функції органа і його структура будуть виписані та доопрацьовані пізніше.

КПК буде декриміналізувати низку статей Кримінального кодексу, а також буде криміналізовано низку статей Кодексу про адміністративні правопорушення.

Ще одна нова норма: захисниками можуть стати тільки адвокати, зареєстровані в реєстрі. Норма не торкнеться захисників, що приступили до обов'язків до 20 листопада.

Також новий КПК передбачає можливість здійснення процесуальних дій у режимі відеоконференції.

Крім того, новий КПК вводить поняття угоди зі слідством. Одна з них - визнання провини в обмін на пом'якшення покарання. У тому випадку, якщо у справі є жертви - потрібна також угода з потерпілим. Правоможність угоди визначає суд. !zn

Читайте також:

Новий Кримінальний процесуальний кодекс України. Напередодні

США порадили Україні переглянути розуміння презумпції невинуватості

В Україні з'явиться бюро з розслідування злочинів чиновників, суддів і міліціонерів

Рада Європи високо оцінила новий КПК після прийняття у другому читанні, - Портнов

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі