Новий рік у різних країнах світу: особливості святкування

Поділитися
Новий рік у різних країнах світу: особливості святкування © photo-smile.com.ua
На новий рік в'єтнамці запрошують у гості сиву людину, а японці у перші секунди року намагаються обов'язково посміхнутися. Хтось відзначить сьогодні 2013 рік, а хтось буде зустрічати 1392.

За григоріанським календарем, який в даний час є міжнародним, Новий рік починається 1 січня. Цей календар був введений у 1582 році Папою Римським Григорієм XIII як виправлений варіант юліанського календаря. Різниця між календарями на той час становила 10 діб. Більшість європейських країн приєдналася до григоріанського календаря у шістнадцятому столітті.

Новий рік у Росії стали святкувати 1 січня з 1700 року, за указом Петра Першого (до цього новоліття спочатку відзначалося 1 березня, пізніше - 1 вересня). Причому Новий рік зустрічали, як і раніше, за юліанським календарем. У 1918 році почав діяти григоріанський календар. Звідси виникла традиція святкувати Старий Новий рік у ніч із 13 на 14 січня.

У деяких країнах Новий рік не має фіксованої дати і відзначається за місячним календарем. Цю дату щорічно вираховують за астрологічними таблицями. Через відмінності астрологічних обчислень в різних державах ці дати можуть не збігатися.

У китайців - два нових роки. Перший припадає на 1 січня і святкується дуже скромно. Другий, так званий «китайський Новий рік» - Чуньцзе, або свято Весни, - відзначається за місячним календарем. Він настає, коли приходить кінець зимового періоду і починається оновлення природи. Китайці пов'язують із ним надії на майбутнє сімейне щастя, здоров'я і благополуччя. Опівночі у небо запускають феєрверки. Повсюдно гримить канонада. Вважається, що тріск і порохові сполохи відлякують злих демонів. Новорічні заходи закінчуються після Свята ліхтарів, на 15 день першого місяця за місячним календарем. Прихід Чуньцзе в наступаючому 2013 жителі Піднебесної почнуть святкувати в ніч з 9 на 10 лютого. 10 лютого, згідно з китайським календарем, Дракона на почесній посаді господаря року змінить Змія.

Новий рік за місячним календарем - найважливіше та популярне свято і у В'єтнамі. Воно називається Тет. Як і у китайців, Тет вважається першим днем ​​весни, і прийде він у 2013 році 10 лютого. Свої помешкання в'єтнамці прикрашають квітучою гілкою персика або мініатюрними мандариновими деревами із крихітними плодами, що символізують процвітання. Це сімейне свято, під час якого родичі збираються біля домашнього вогнища. Вважається почесним провести новорічну ніч у компанії сивого чоловіка, якому більше 70 років. Відзначають у В'єтнамі Новий рік й 1 січня, хоча називають його «святом молодих».

У Монголії з приходом першого дня нового року у країні починається всенародне гуляння. Офіційний Новий рік у країні - 1 січня, а з 1990 року відзначається і Новий рік за місячним календарем, який називається «Цагаан сар» («Білий місяць»), в 2013 році він припадає на 11-13 лютого.

В Японії Новий рік - одне з найпопулярніших свят у країні, він починається 1 січня, а новорічні свята відзначаються зазвичай з 29 грудня по 3 січня. Багато японців у цей час їдуть в рідні місця, відвідують місцеві храми. Однією з найяскравіших деталей оздоблення японського житла перед Новим роком є ​​«кадомацу» - квіткова композиція, в якій є сосна, символ довголіття і витривалості. Ось уже більше тисячі років про настання Нового року сповіщають 108 ударів дзвонів, що долинають опівночі з усіх храмів. Згідно з буддійськими віруваннями, людину обтяжують 108 турбот, і вважається, що з останнім ударом дзвону зникають всі неприємності. Найголовніше для японців - це розсміятися у першу секунду Нового року: тоді щастя буде супроводжувати їх весь рік.

Новий рік у Таїланді зустрічають двічі: 1 січня і за буддистським місячним календарем - у квітні. За традицією, жителі королівства ввечері 31 грудня відвідують буддійські храми, а раннім вранці 1 січня здійснюють обряд дарування і пожертвувань. Однак найулюбленішим в народі святом є тайський Новий рік, або фестиваль Сонгкран, який відзначається 13-15 квітня. Слово «сонгкран» прийшло в тайську із санскриту і означає «обертання Землі навколо Сонця».

Індія - одна з найбільш багатонаціональних держав, кожен народ там сповідує свою релігію, дотримується своїх традицій і звичаїв, тому в різних частинах країни Новий рік має різні назви і відзначається у різний час в залежності від календаря. У ніч на 1 січня Новий рік відзначають за введеним англійцями григоріанським календарем.

У листопаді починається мухаррам, перший місяць мусульманського календаря. У 2013 році (за ісламським літочисленням це 1435) Новий рік буде святкуватися 4 листопада. Офіційно його відзначають в Алжирі, у Бахрейні, у Джибуті, Єгипті, Кувейті, Індонезії, Іраку, Йорданії, Лівані, Лівії, Малайзії, Марокко, Омані, Пакистані, Судані, Сирії та Танзанії. У деяких з цих країн Новий рік відзначають і 1 січня.

У низці мусульманських держав відзначається Навруз або Ноуруз («Новий день») - Новий рік за іранським сонячним календарем. Свято припадає на дні весняного рівнодення і відзначається зранечку - зі сходом сонця. У ніч з 20 на 21 березня 2013 року настане 1392. В Ірані його святкують 13 днів - довше, ніж у всіх інших країнах. У стародавньому Ірані Ноуруз був також вдень коронації царів.

В Ізраїлі Новий рік - Рош ха-Шана - настає зазвичай у вересні. Він святкується протягом двох днів: 1 і 2 числа місяця тишрей - першого осіннього місяця за місячно-сонячним календарем. У 2013 році Рош ха-Шана буде відзначатися 5-6 вересня, коли настане 5773. Як і всі єврейські дати, Рош ха-Шана настає ввечері після заходу сонця. У багатьох сферах життя Ізраїль починає свій рік в Рош ха-Шана. Новорічні привітання в Ізраїлі відправляють перед Рош ха-Шана, а не в останніх числах грудня, як це прийнято в західних країнах. !zn

Читайте також:

Астрологи порадили українцям зустрічати Новий рік біля басейну

У новорічну ніч київські таксисти піднімуть ціни мінімум в два рази

Українці за свята викинуть у сміттєвий ящик продуктів на 1 млрд грн

Дієтологи розповіли, як зняти новорічне похмілля

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі