ООН: План врегулювання ситуації в Сирії не виконується, країна на межі громадянської війни

Поділитися
За словами генсека ООН, Сирії загрожує реальна небезпека громадянської війни. Він закликав міжнародне співтовариство вжити сміливих і узгоджених заходів.

План врегулювання ситуації в Сирії, де з березня минулого року не припиняється збройне протистояння влади і опозиції, не працює. Про це заявив 7 червня спецпосланник ООН і Ліги арабських держав Кофі Аннан.

"Сьогодні, незважаючи на прийняття плану та розміщення місії спостерігачів у Сирії, я повинен бути чесним і визнати, що він не виконується", - сказав Аннан на засіданні генеральної асамблеї ООН.

При цьому він поклав відповідальність за події на уряд Сирії.

"Ясно, що час прийшов визначити, що можна ще зробити для виконання плану чи існують якісь інші варіанти для врегулювання кризи", - сказав Аннан.

Він закликав "діяти швидко". "Чим довше ми зволікаємо, тим більш радикальною буде ситуація і тим складніше буде знайти шляхи вирішення", - підкреслив політик.

Крім того, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун на засіданні генасамблеї всесвітньої організації повідомив, що міжнародні спостерігачі в Сирії були обстріляні під час спроби дістатися до селищ, звідки надійшли останні повідомлення про розправи над мирними жителями. "Я отримав повідомлення про те, що спостерігачі ООН були обстріляні зі звичайної зброї", - заявив він.

Напад на мирних жителів у Сирії стався в селищах Аль-Кубейр і Мазрааф неподалік міста Хама за незрозумілих обставин вдруге за останні два тижні. Генсек ООН назвав те, що відбувається "шокуючим".

Читайте: Нова бійня в Сирії: понад 100 мирних жителів убито в районі міста Хама


"Ми засуджуємо ці варварства і підтверджуємо рішучість закликати до відповіді винних", - сказав генсек. При цьому він звинуватив уряд Сирії в тому, що він допускає вбивства мирних жителів і заважає роботі спостерігачів.

За словами генсека ООН, Сирії загрожує реальна небезпека громадянської війни. Він закликав міжнародне співтовариство прийняти сміливі й узгоджені заходи.

У сирійській провінції Хама, куди намагалися потрапити міжнародні спостерігачі, було вбито щонайменше 78 людей, стверджують представники опозиції. Серед загиблих - більше 20 жінок і стільки ж дітей.

Так, увечері 6 червня активісти повідомили, що села Кубаір і Маарзаф, які розташовані в 20 км на північний захід від міста Хама, піддалися масованому танковому обстрілу з боку сирійських сил безпеки. Відповідальність за більшу частину вбивств, за словами правозахисників, лежить на проурядових угрупованнях бойовиків, так званих "шабіха", які підійшли до нього з сусідніх сіл.

Стверджується, що "шабіха" розстріляли або зарізали практично всіх жителів села Кубаір, включаючи дітей віком до двох років, інших забрали з собою. Врятуватися вдалося лише одиницям.

Проте державне телебачення Сирії викладає суть події інакше. Як випливає з повідомлення каналу, вранці 6 червня "терористичне угрупування" здійснило в селі "жахливий злочин", жертвами якого стали дев'ять осіб, серед іншого жінки і діти. "Джерело в уряді повідомило, що після цього мешканці села звернулися до влади з проханням захистити їх від насильства. Урядові сили атакували терористичний осередок. Члени угруповання загинули, їх зброю було конфісковано", - розповіла ведуча новин сирійського телебачення.

Повідомлення про нову бійню в Сирії з'явилися менш ніж через два тижні після вбивства 108 осіб у районі Хули. Тоді свідки звинуватили в події проурядові загони бойовиків. У свою чергу уряд Сирії поклав провину на якісь "збройні угруповання, які хочуть спровокувати введення іноземних війську країну". !zn

Читайте також:

Європа не виключає військову інтервенцію в Сирії

Нова бійня в Сирії: понад 100 мирних жителів убито в районі міста Хама

Саудівський імам призначив винагороду в півмільйона доларів за голову Башара Асада


Клінтон звинуватила Росію в тому, що Асад ще при владі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі