ООН: Прогрес у розвитку найбідніших країн може перетворитися на регрес до 2050 року

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Анатолій Бабак, gazeta.ua
Прогрес у розвитку найбідніших країн світу може зупинитися або навіть перетворитися на регрес уже до середини цього сторіччя, якщо зараз не здійснити рішучі кроки для уповільнення кліматичних змін, запобігання подальшому погіршенню екологічної ситуації та зменшення глибокої нерівності у державах і між народами.

Такі прогнози містяться у доповіді Програми розвитку ООН про стан людського розвитку, текст якої має у своєму розпорядженні ZN.UA.

У доповіді зазначається, що найсправедливіший та найефективніший спосіб досягти екологічної сталості полягає в усуненні диспропорцій в охороні здоров'я, освіті, доходах і ґендерному аспекті, підкріплених глобальними діями у галузі енергетики та захисту екосистем.

В ООН наголошують, що стан здоров'я та підвищення доходів у країнах, що розвиваються, ставляться під загрозу бездіяльністю щодо кліматичних змін та порушення екосистем. А диспропорції у добробуті та ґендерний дисбаланс тісно пов’язані з екологічними небезпеками.

Незважаючи на прогрес у людському розвитку за останні роки, говориться у доповіді, погіршився розподіл доходів, залишаються серйозні ґендерні диспропорції, а прискорення руйнування навколишнього середовища покладає «подвійний тягар депривації» на найбідніші домогосподарства і громади. На думку ООН, половина всіх випадків голоду в світі спричинена екологічними факторами, такими як забруднення води та дефіцит води через засухи, а це увічнює замкнуте коло зубожіння та погіршення стану навколишнього середовища.

Автори доповіді вважають, що високий рівень життя не повинен забезпечуватися споживанням вуглецю, наслідуючи приклади найбагатших країн.

В ООН прогнозують, що за сценарієм з «екологічним викликом», в якому враховується вплив глобального потепління на виробництво продовольства і забруднення, до 2050 року середній індекс людського розвитку (ІЛР) у Південній Азії та регіоні Африки на південь від Сахари стане на 12% менше, ніж за іншими сценаріями. Згідно з ще більш негативним сценарієм з «екологічною катастрофою», який передбачає широку деградацію, різке скорочення біорізноманітності та посилення екстремальних погодних умов, глобальний ІЛР впаде на 15% нижче базового прогнозованого рівня на 2050 рік, причому найзначніші втрати очікуються в найбідніших регіонах.

Погіршення стану довкілля може звести нанівець десятиріччя зусиль, спрямованих на розширення доступу найбідніших громад світу до води, санітарії та електроенергії. «Ці види депривації, які самі по собі важливі, є істотними порушеннями прав людини», - наголошують автори доповіді.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі