Опублікований «розстрільний список» Брейвіка: у ньому політики, журналісти і цілі організації

Поділитися
© azerros.ru
У терориста був складений список людей, які, на його думку, були «зрадниками батьківщини» і збиралися «зробити Норвегію мусульманською колонією».

Норвезькі ЗМІ опублікували список політиків і громадських діячів, з якими терорист Андерс Брейвік планував розправитися в першу чергу.

Брейвік розглядав майже 30 «цілей» для терактів, серед іншого королівський палац, редакції газет, нафтові платформи і ядерні реактори. У ході останніх допитів з'ясувалося, що в терориста також був список людей, які, на його думку, були «зрадниками батьківщини».

Список поділено на три категорії - А, В і С. До категорії А, найбільш небезпечної, на думку Брейвіка, належать 12 осіб. На першому місці стоїть міністр закордонних справ Норвегії Йонас Гар Стьоре. Далі йдуть колишній прем'єр від Робочої партії Гру Харлем Брунтланн, міністр торгівлі та промисловості Тронд Гіске і міністр культури Аніці Уітфельд.

До списку терориста також увійшла телекомпанія NRK, Amnesty International в Норвегії, Міжцерковна рада і 15 різних організацій, які, як вважає Брейвік, лобіювали права мігрантів, що прагнуть «перетворити Норвегію у мусульманську колонію».

«Так, ці списки існують, але ми не знаємо, чи дійсно він готував такі масштабні акції або тільки думав про це», - заявив представник поліції Пол Фредрік Крабі.

Як відомо, в результаті подвійного теракту, влаштованого Андерсом Брейвіком 22 липня 2011, загинуло 77 людей, постраждало більше 150. Спочатку терорист підірвав 500-кілограмову бомбу в урядовому кварталі Осло. А через кілька годин Брейвік на острові Утойя відкрив стрілянину по підлітках, які приїхали в молодіжний табір керівної Робочої партії Норвегії.

На допитах Брейвік заявляв, що вибух в урядовому кварталі Осло і стрілянина на острові Утойя були для нього «планом Б». Основний же план полягав у тому, щоб спочатку підірвати урядовий квартал, потім - штаб-квартиру Норвезької робочої партії, далі - королівський палац. У випадку, якщо він після всього цього залишається в живих, Брейвік хотів продовжити бійню в штабі «лівих соціалістів». !zn

Читайте також:

Брейвік не кається і вимагає негайного звільнення

Психіатри підтвердили неосудність Брейвіка


Брейвіку дозволили читати газети і дивитися телевізор

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі