Засуджених у Лівії українців змушують ремонтувати військову техніку

Поділитися
Деяких українських в'язнів лівійці нещодавно почали залучати до ремонтних робіт на базі - лагодити армійські автомобілі. Для них це стало можливістю ковтнути свіжого повітря, оскільки із задушливого бетонного приміщення на прогулянку їх виводять всього на півгодини в день.

Українських бранців у Лівії продовжують утримувати на тимчасовій базі в районі Фелях у Тріполі, а також залучають до ремонту військової техніки. Про це «Сегодня» розповів український правозахисник Станіслав Селіванов, який зараз перебуває в столиці Лівії.

Деяких в'язнів лівійці нещодавно почали залучати до ремонтних робіт на базі - лагодити армійські автомобілі. «Діма у нас завжди був відмінним автослюсарем. Те, що його араби попросили допомогти в ремонті машин, стало для Діми хорошою можливістю просто ковтнути свіжого повітря - він же постійно сидить у кімнаті. В останній раз я говорила з сином по телефону після суду. Він мене запитав: «Мама, в чому моя вина? Я приїхав до Лівії за тиждень до того, як мене затримали. І за ці дні навіть не встиг взяти в руки викрутку. Лівійці на суді розповіли, що ми ремонтували якусь військову техніку. А ми ніяких ракет навіть в очі не бачили!", - сказала мати одесита Дмитра Писаренка.

- Суд Лівії засудив 19 українців до 10 років ув'язнення за пособництво режиму Каддафі

За словами Селіванова, після оголошення вироку життя наших земляків майже не змінилася. «Вони як і раніше знаходяться в тому ж приміщенні, де прожили майже рік. Їх так само охороняє бригада КК лівійської армії під командуванням Отмана Зіддані. Нещодавно лівійці увійшли в становище бранців і поставили їм в кімнату кондиціонер, бо дихати там просто неможливо», - сказав Селіванов.

Після вердикту військові боялися, що наші зневіряться і, побоюючись випадків суїциду, відібрали у хлопців усі колючі та різальні предмети - навіть виделки.

«Але незабаром, зрозумівши, що нічого такого не трапиться, виделки повернули», - сказав він.

Режим утримання під вартою не змінився - 23 бранці також перебувають в тісному бетонному приміщенні, всіх їх на півгодини виводять погуляти у двір. За подіями в світі в'язні стежать по телевізору в камері. Ще - грають у шахи і карти, а один з українців читає вголос власні вірші.

Єдине посилення торкнулося телефонного зв'язку з ріднею - мобільні телефони відібрали, тому зв'язатися з ними немає можливості.

- Від рішення апеляційного суду щодо засуджених українців залежатимуть відносини України та Лівії, - МЗС

В українському МЗС нам повідомили, що дипломати вже подали апеляцію на рішення лівійського суду. Але коли її буде розглянуто, не відомо.

Нагадаємо: 4 червня військовий суд Лівії засудив 19 українців, трьох білорусів і одного росіянина до 10 років в'язниці «за роботу на армію Муаммара Каддафі». Старший групи - 60-річний одесит з російським громадянством Олександр Шадра - отримав довічне ув'язнення. !zn

Читайте також:

МЗС дав «мільйон відсотків», що засуджені в Лівії українці не будуть відбувати весь строк

Обвинувачені у пособництві Каддафі українці розповіли, як їх зробили злочинцями

МЗС пообіцяв не залишити без підтримки засуджених у Лівії українців

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі