Питну воду в Києві визнали найгіршою в Європі

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Через каналізацію і нерозчинні миючі засоби вода у Дніпрі і Десні з моменту відкриття очисної станції погіршилася в рази.

Британські дослідники назвали Київ найбруднішою столицею Європи. Головними проблемами міста вони визначили звалища і загазоване повітря, але найбільшою бідою - воду.

«Київводоканал» очищає воду з Десни кілька разів хлором і фільтрами. Однак пити таку воду доктор хімічних наук, академік НАНУ та директор Інституту колоїдної хімії та хімії води Владислав Гончарук не зважується. «Водопровідна вода не є питною, вона дійсно дуже поганої якості - це не викликає ніяких сумнівів», - стверджує вчений.

Найбільша проблема, за словами академіка, полягає у хімікатах, якими очищають воду. Втім, довести це документально поки неможливо, бо державна санстанція досі не знає, що значить якісна вода. ДСТУ радянських часів скасували два роки тому, а нових державних нормативів - не прийняли. Це унікальний випадок у світі, обурюється Гончарук. «Тому говорити про відповідність води якимось стандартам взагалі немає сенсу», - переконаний він.

Бутильована вода отруйніша, ніж вода з крану

Як санстанція дозволяє пити воду, чистоту якої визначити не може, у службі прокоментувати відмовилися. Послалися на те, що вже святкують День Конституції.

Між тим висновками академіка опонує головний інженер Деснянської водопровідної станції Валерій Оленченко. «Я і моя сім'я вживаємо воду з крану», - запевняє він.

Головний інженер визнає: через каналізацію і нерозчинні миючі засоби вода у Дніпрі і Десні з моменту відкриття очисної станції погіршилася в рази. А обладнання станції за 60 років майже не змінилося. «Станція потребує технічної реконструкції», - визнає він. Але скільки на це потрібно мільйонів і в якій валюті - навіть уявити не може.

Модернізувати обладнання «Київводоканалу» обіцяють до 2020 року. Як зміниться доти склад води у річках, прогнозувати в лабораторії не беруться. До цього контролювати якість будуть за старою перевіреною технологією і стандартами, яких немає.

Читайте також:

Вода з крану - питна, чи умовно придатна?

В Африці виявлено найбільш древню воду на Землі

Експерти: Водопровідна вода в Києві загрожує здоров'ю

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі