Польська радіостанція попросила зменшити штраф за образу українок

Поділитися
© 34.ua
Радіостанція підкреслила, що програма Poranny WF, яка виходила в її ефірі з кінця січня 2008 року, була сатиричною і не відображала справжніх поглядів її ведучих.

Польська радіостанція Eska Rock оскаржила в суді накладений на неї Радою радіомовлення і телебачення (KRRiT) штраф за озвучені в її ефірі в червні цього року вислови про громадянок України, які визнані "дискримінаційними і образливими".

Юристи радіостанції переконують, що KRRiT не врахував усіх матеріалів цієї справи, і домагаються анулювання штрафу в розмірі більше 20 тисяч доларів або зменшення його розміру.

Eska Rock у своїй аргументації, переданій у Варшавський окружний суд, зазначає, що ведучі програми Poranny WF Куба Воєвудський та Міхал Фігурський своїми висловлюваннями насправді не хотіли образити українок, а висміювали ксенофобські погляди деяких польських громадян.

"Ведучі жартували через розчарування багатьох поляків більш слабкою грою польської збірної, якій не вдалося виграти жодного матчу, незважаючи на нібито багато переваг поляків перед іншими націями. Жарт про домробітниць-українок мав показати слабкість поляків перед очевидним фактом, що українська збірна краще грала на Євро-2012, ніж польська, і пожартувати над поляками, які погано ставляться до своїх домробітниць з України", - йдеться в документі.

Радіостанція підкреслила, що програма Poranny WF, яка виходила в її ефірі з кінця січня 2008 року, була сатиричною і не відображала справжніх поглядів її ведучих.

Юристи у 9-сторінковій аргументації для суду, серед іншого, наводять цитати з публікацій відомих у Польщі осіб, які стали на захист Воєвудського і Фігурського, переконуючи, що своїми висловлюваннями вони насправді боролися з ксенофобією та расизмом, а не пропагували їх.

Eska Rock також зауважила, що її керівництво, усвідомлюючи резонанс, який викликали слова ведучих Poranny WF про українок, вирішило закрити програму і припинити співпрацю з її авторами. "Тим самим (радіостанція) сама себе покарала, відмовляючись від співпраці з дуже популярними серед слухачів ведучими", - підкреслили юристи, назвавши цей факт аргументом на користь зменшення штрафу.

Представники KRRiT повідомили, що Eska Rock оскаржила її штраф в кінці минулого тижня, висловивши думку, що суд, швидше за все, зможе розглянути цю справу не раніше 2013 року.

30 липня глава KRRiT Ян Дворак вирішив покарати Eska Rock за "дискримінаційні та образливі" висловлювання про українок, які прозвучали в ефірі програми Poranny WF 12 червня, штрафом у розмірі 75 тисяч злотих, що на 20 тисяч злотих менше максимального розміру штрафу. У червні, коли виник скандал через висловлювання Воєвудського і Фігурського, KRRiT навіть заявляв про можливість відкликання ліцензії, але пом'якшив свою позицію після того, як радіостанція закрила цю програму і звільнила ведучих. !zn

Читайте також:

Польським ведучим, які образили українок, світить по три роки в’язниці

Журналісти польського радіо у прямому ефірі вибачилися перед українками за образливі жарти

Німецький таблоїд вибачився перед Україною за «країну повій»

Рейтинг міст з найкрасивішими жінками: «москвички блакитноокі богині, а українки - справжня фантастика»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі