Святкування Дня українського козацтва на могилі отамана Сірка опинилося на межі зриву

Поділитися
© ipnews.in.ua
На святкування на державному рівні 360-річчя з дня заснування Чортомлицької Запорозької Січі не виділено ані копійки бюджетних коштів. Захід знаходиться на межі зриву, незважаючи на заплановану участь в урочистостях перших осіб держави.

Згідно з прийнятою Верховною Радою постановою - 14 жовтня 2012 року, в День українського козацтва та його покровительки Святої Покрови Божої матері українців очікує святкування на державному рівні 360-річчя з дня заснування Чортомлицької Запорозької Січі та вшанування пам'яті кошового отамана Івана Сірка.

Події повинні проходити на місці колишнього розташування Чортомлицької Січі, поруч із пам'ятником національного значення "Могила Івана Сірка" (розташованим у Дніпропетровській області, с. Капулівка, за 15 кілометрів від м. Нікополя).

Однак, як стало відомо, проведення заходів за два тижні до виборів (14 жовтня), знаходиться на межі зриву - не виділено ані копійки бюджетних коштів. І це незважаючи на заплановану участь в урочистих заходах перших осіб держави - Президента, Прем'єр-міністра, членів Кабміну, народних депутатів, послів іноземних держав.

Ще 5 липня 2012 року нардепи провладної парламентської більшості одноголосно проголосували за виділення понад 9 млн гривень (Постанова № 5106-VI) не тільки на велелюдне святкування, але і на благоустрій території і важливу просвітницьку роботу з популяризації Чортомлицької Січі і отамана Івана Сірка (проведення міжнародної наукової конференції, видання книг для кожної української школи, створення телефільму тощо). Авторами постанови ВР України були нардепи Леонід Кожара (фракція Партії регіонів) і Павло Жебрівський (фракція "НУ-НС").

Але тільки через два місяці (!) - на початку вересня відбулося засідання оргкомітету з організації та проведення свят, під головуванням міністра оборони Дмитра Соломатіна. В оргкомітет також увійшли представники всіх областей України. Члени комітету затвердили програму святкування і позицію щодо шляхів фінансування. За неформальною інформацією, мало бути підготовлено звернення до прем'єр-міністра М.Азарова з обґрунтуванням якнайшвидшого виділення коштів з резервного фонду Кабміну - на Дніпропетровську облдержадміністрацію...

На момент підготовки публікації не було жодних офіційних повідомлень про те, чи в змозі влада реалізувати свою ж ініціативу і вирішити питання державного фінансування заходів та просвітницької кампанії. Чи дадуть відповідь чиновники з уряду за відмову фінансувати заходи біля могили Івана Сірка? Чи запитає з них Президент або хоч хтось із 258 народних депутатів, які проголосували «за» ухвалу? Відповідей поки що немає.

Таким чином, 14 жовтня, за два тижні до виборів в парламент, Нікополь може стати гарячою точкою і центром політичних маніпуляцій з боку національно-патріотичних сил, які не втратять блискучої можливості дорікнути владі у бездіяльності і прояві антиукраїнської позиції. Увага або нехтування державних мужів славної української дати стане лакмусовим папірцем, тестом на проукраїнську позицію і патріотичність чинної влади.

ДОВІДКА:

За твердженням істориків, саме з Чортомлицької Січі козаки на чолі з непереможним І. Сірком провели десятки успішних морських і сухопутних походів проти турків, татар, поляків та інших ворогів України. Весь період свого існування Чортомлицька Січ захищала південні кордони України від нападів чужоземців і боролася проти національного і соціального гноблення українського народу іноземними державами. !zn

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі