Причиною аварії на АЕС "Фукусімі-1" став людський чинник

Поділитися
© president.bg
Причиною аварії на АЕС "Фукусіма-1", яка відбулася у березні 2011 року, став людський чинник.

Аварія на «Фукусімі-1» була не природною, а техногенною катастрофою. Такі висновки містяться в опублікованій сьогодні доповіді спеціальної комісії парламенту Японії, яка провела розслідування причин події. Атомна станція не була готова ні до удару сильного землетрусу, ні цунамі».

Відповідальність за аварію комісія поклала на компанію-оператора АЕС Tokyo Electric Power і урядові служби, що займаються атомною сферою.

«Відповідальні структури не вжили належних заходів щодо встановлення безпеки станції та мешканців прилеглих до неї районів», - наголошується в документі.

Раніше у своїй попередній доповіді про причини подій на АЕС комісія розкритикувала дії, які виконали фахівці ТЕПКО в перші дні після аварії, а також недостатньо оперативне інформування громадян Японії про те, що відбувається на «Фукусімі-1».

Дані доповіді парламентської комісії розходяться з підсумками внутрішнього розслідування ТЕПКО, проведеного наприкінці минулого року. У компанії стверджують, що основною причиною аварії на «Фукусімі-1» стала хвиля цунамі, висота якої - близько 15 метрів - перевищила всі прогнози на випадок сильного землетрусу.

В результаті аварії на АЕС "Фукусіма-1" навесні минулого року повністю розплавилися паливні стрижні відразу на трьох реакторах. Великі території зазнали забруднення радіоактивними речовинами. З району станції довелося евакуювати близько 80 тис осіб. В даний час проблемні енергоблоки вже приведені в стан холодної зупинки, ведеться підготовка до вилучення ядерного палива.

Нагадаємо, сильний землетрус магнітудою 9,0 стався в Японії 11 березня. За ним послідувало цунамі, внаслідок чого інфраструктура північно-східних районів країни була практично зруйнована. Окрім того, стихійне лихо вивело з ладу систему охолодження реакторів на АЕС «Фукусіма», що призвело до аварії і витоку радіації.

Аварії на «Фукусімі-1» присвоєно вищу, сьому категорію небезпеки. Раніше цей рівень присвоювався лише катастрофі на Чорнобильській АЕС у 1986 році. Населені пункти в радіусі 20 км від станції були евакуйовані і оголошені зоною відчуження. !zn

Читайте також:

Рівень радіації на «Фукусімі» в 10 разів перевищив смертельну дозу


З «Фукусіми-1» понад 70% радіаційних викидів потрапило в океан

Радіація у 20-кілометровій зоні навколо «Фукусіми» перевищує норму у 100-500 разів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі