"Регіонал" пропонує відбудувати Десятинну церкву до 2013 і повернути її у власність "православної церкви"

Поділитися
© luxkharkov.com.ua
Представник президента України у Верховній Раді народний депутат Юрій Мірошниченко (фракція Партії регіонів) пропонує відбудувати Десятинну церкву в Києві до 2013 року (їз одночасним відновленням права власності православної церкви на цей храм) та створити на території пам'ятки археології "Місто Володимира – дитинець стародавнього Києва з фундаментами Десятинної церкви" Національний православний комплекс.

Відповідний законопроект №9196 зареєстрований у Верховній Раді України 21 вересня 2011 року.

"Завданням законопроекту є встановлення загальних принципів і механізмів для відродження унікального Символу православ'я - церкви Богородиці (Десятинної) зі створенням Національного православного комплексу", - йдеться в пояснювальній записці до проекту закону.

Зокрема Ю.Мірошниченко пропонує завершити археологічні дослідження, провести консервацію та сучасну музеєфікацію залишків фундаментів Десятинної церкви, збудувавши з урахуванням вимог ЮНЕСКО, європейського і світового досвіду Національний музей древнього храму та православної культури в стилобатній частині головної споруди Національного православного комплексу.

В межах комплексу пропонується дозволити відправлення релігійних потреб, функціонування монастиря, екскурсійного відвідування та проведення протокольних заходів.

Також пропонується створити на території такого комплексу «Духовно-просвітницький центр православної культури», передбачивши в його складі навчальний заклад та бібліотеку.

Відбудувати Десятинну церкву Ю.Мірошниченко пропонує до 2013 року (тоді буде відзначатися 1025-річчя хрещення Київської Русі). Повністю ж завершити створення Комплексу - до 1000-річчя вшанування Успіння святого рівноапостольного князя Володимира у 2015 році.

Примітно, що разом з цим представник президента пропонує і «визнати право православної церкви на поновлення порушених майнових прав, привести їх до стану, що існував на момент протиправної експропріації Десятинної церкви».

Як відомо, Українська православна церква (Московського патріархату, УПЦ МП) домагається відновлення Десятинної церкви на залишках її фундаменту. Проти цього виступають археологи та архітектори.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі