РПЦ закликала священнослужителів не соромитися дорогих подарунків

Поділитися
© svit24.net
Протоієрей Всеволод Чаплін вважає, що дорогі подарунки духовенству - це прояв любові, і цього не потрібно соромитися. Людей, які дорікають священнослужителям у розкоші, він назвав недоброзичливцями і порівняв з Іудою.

Протоієрей Всеволод Чаплін, голова відділу зі взаємин церкви і суспільства Московського патріархату (РПЦ) заявив, що представники духовенства не повинні соромитися приймати дорогі подарунки, оскільки люди висловлюють цим свою любов.

«Якщо хтось прикрашає храми, це прояв любові до храмів. Якщо хтось дарує патріарху одяг, ікону, машину, годинник - це прояв любові до патріарха, що цілком природно. Чому раптом нас стали наполегливо переконувати, що ми повинні цього соромитися і рвати на собі з цього приводу волосся?», - сказав він.

Чаплін вважає, що існують певні кола, які хочуть використати будь-який привід, аби «дресирувату» церкву, змусити її мовчати і не виходити на суспільний майданчик.

«Так дресирують років двадцять Католицьку церкву, особливо у Західній Європі та Сполучених Штатах. Як тільки Католицька церква починає говорити про неприпустимість аборту, аморальність сучасного глобального економічного устрою, відразу починаються кампанії щодо розвалу єпархії або відторгнення від Католицької церкви, і зараз багато католицьких єпископів починають поступатися цій кампанії», - зазначив Чаплін.

На одному з місцевих телеканалів священнослужитель, відповідаючи на запитання, який годинник він носить, назвав марку «Longines», підкресливши при цьому, що це подарунок, і коштує такий годинник не дуже дорого - близько 500 доларів.

Нагадаємо, в минулому році Чаплін вже висловився з приводу носіння або використання священнослужителями дорогих речей, і його слова, сказані в бесіді з молоддю, викликали тоді бурхливу громадську дискусію у ЗМІ та інтернет-просторі на тему «Церква і розкіш».

На переконання Чапліна, напускне багатство необхідне РПЦ, щоб «відбивати суспільний престиж Церкви».

«Люди хочуть, щоб і храми Божі, і одяг духовенства, і елементи, пов'язані з суспільним престижем духовенства, були б максимально видимими і відображали б те місце Церкви в житті суспільства, яке будь-яка віруюча людина вважає центральним», - сказав тоді священик.

За його словами, церковні кошти зазвичай не витрачаються на «урочисті моменти і прикраси», а «так звана розкіш» у Церкві створюється за рахунок пожертвувань, що є цілком природним.

«Люди хочуть, щоб церковні урочистості були найкрасивішими і найбільш урочистими», - заявив церковник.

«Коли люди жертвують щось на храм, на те, щоб духовенство виглядало гідно в тому числі і перед лицем усіх сильних світу цього, які міряють ставлення до людини грошима, це природне прагнення людини показати, що найголовніше - не раціональне витрачання коштів на ті чи інші минущі потреби, які ніколи не будуть повністю заповнені, а посвячення своїх коштів, своїх праць на те, що належить Богу, на ті символи, які нагадують нам, що головне - це не політика, не економіка, не обивательські потреби людини, не її матеріальні інтереси, а присутність Бога, Його таємниці й духовна вертикаль у навколишньому світі», - сказав Чаплін.

Тих же людей, яким дорікає духовенство у розкоші, священик назвав недоброзичливцями і порівняв з Іудою. Адже це він говорив, що не треба витрачати дорогоцінне миро на помазання Тіла Ісуса Христа, а потрібно продати це миро і роздати гроші убогим.

«Продовжуючи думку .., можна прийти і до того, аби роззолотити куполи, зламати, принаймні, храми, нужденні в підтримці, і поставити склобетонні коробки», - підкреслив Чаплін. !zn

Читайте також:

Донецький митрополит носить годинник за 150 тис. євро (фото)

Патріарху Кирилу повернули годинник, що «зник», РПЦ вибачається за «безглузду помилку»

Піарники патріарха Кирила фотошопом стерли годинник за 30 тис. доларів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі