Система вищої освіти України в 2012 році зазнала «болонської поразки»

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© grbeng.com
Експерт упевнений, що немає ніяких підстав стверджувати, що в освіті у 2012 році відбулися зміни на краще. Особливою бідою для працівників освіти стали фінансові проблеми.

Система вищої освіти України в 2012 році зазнала «болонської поразки». Таку думку ZN.UA висловив директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук, коментуючи підсумки 2012 року в освіті.

«На жаль, у мене немає ніяких підстав стверджувати, що в нашій освіті відбулися зміни на краще. Її реформування так і не почалося. Не можна ж вважати реформою чергову зміну навчальних планів, впровадження вивчення якихось «нових» предметів або лавину паперів зі стін міністерства та підпорядкованих йому установ. Програма реформування освіти досі не затверджена. Хоча минуло більше року відтоді, коли її нібито «обговорювали» на освітньому з'їзді. Разом з тим за цей рік ми чимало втратили. Система вищої освіти України в 2012 році зазнала «болонської поразки». Участь нашої держави у Болонському процесі, про який так багато говорили, оцінена «двійкою» за п'ятибальною шкалою. Тим часом багатостраждальний закон України «Про вищу освіту» у новій редакції так і не прийнято», - сказав він.

Лікарчук підкреслив також, що курс на закриття загальноосвітніх шкіл, прикритий фіговим листком «оптимізації», проголошений мало не одним із державних пріоритетів в освітній сфері. При цьому, за його словами, альтернативи скороченню шкільної мережі не запропоновані, хоча у країні величезна армія науковців, методистів, інспекторів, міністерських діячів різних рангів.

«Система зовнішнього незалежного оцінювання, впровадження якої ще кілька років тому вітчизняними та зарубіжними експертами визнавалося найвагомішою освітньою реформою, маргіналізована. Негативні процеси в ній дійшли до скорочення кількості завдань у тестах з історії України та фізики. Очевидно, що всі запаси банку завдань, накопичені за попередні роки, вичерпані. А нових набути не змогли... ».

Особливою бідою для працівників освіти в 2012 році він назвав фінансові проблеми. «У той час, коли держава виділяла величезні кошти на утримання владних і силових структур, проведення футбольного чемпіонату, друк «дорогоцінних» підручників, - у листопаді-грудні місцеві бюджети додатково потребували грошей на заробітну плату вчителям, стипендії та комунальні послуги в сумі більше 5 млрд. грн., а підлеглі МОНМС установи - більше 700 млн грн. Схожий перелік, на жаль, можна продовжено», - сказав Лікарчук.

Детальніше читайте у статті Оксани Онищенко «Покращення» закінчилося, так і не почавшись» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна». !zn

Читайте також:

«Покращення» закінчилося, так і не розпочавшись


Табачник вимагає вчити історію без Голодомору-геноциду, УПА і бою під Крутами

У педагогів скоро увірветься терпець: вони погрожують вийти на вулицю, якщо їм і далі не платитимуть зарплату

Кому потрібні результати TIMSS?

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі