Помер Ніл Армстронг - перша людина, що ступила на Місяць

Поділитися
© theregister.co.uk
У 1969 році Ніл Армстронг став першою людиною, що ступила на Місяць і, можливо, найвідомішою людиною в світі. Однак пізніше він висловлював сумнів у значимості свого подвигу, бачачи, як політизувалося прагнення до освоєння космосу.

Американець Ніл Армстронг - космічний першопроходець, що ступила на поверхню Місяця, помер незабаром після операції на серці, через кілька днів після свого 82 дня народження.

Саме Армстронг командував кораблем «Аполлон-11», що долетів до Місяця 20 липня 1969. Це він зробив перший крок на Місяці, а після тригодинної прогулянки в компанії з Едвіном «Баззом» Олдріном, радирував на Землю знамениті слова про «маленький крок для людини, але величезний стрибок для людства».

Армстронг народився в штаті Огайо 5 серпня 1930. У 1962 році він був зарахований в елітну групу астронавтів і почав підготовку до польоту в космос.

У 1962 році президент США Джон Кеннеді заявив, що людина ступить на Місяць ще до кінця десятиліття. До того часу СРСР обганяв США в освоєнні космосу, і американцям потрібно було щось протиставити радянській космічній програмі. Тому грошей для NASA не шкодували.

Під час польоту корабля «Джеміні-8» Армстронг зміг приборкати обертання космічної капсули і тим самим врятувати своє життя, а також життя другого пілота. Він був відомий своєю сором'язливістю, мав славу мовчазної людини, але завдяки своїм льотним навичкам став командиром корабля «Апполон-11».

До 1969 року команда була готова виконати обіцянку Кеннеді. Армстронг разом з колегами Базз Олдрін і Майклом Коллінзом вирушили до Місяця на кораблі, системи управління якого не володіли і однієї тисячної часткою обчислювальної потужності сучасного ноутбука.


Люди у всьому світі купували телевізори, щоб спостерігати за подвигом трьох астронавтів. І 20 липня більше 500 мільйонів людей стежили за моментом посадки місячного модуля «Апполона-11» на поверхню супутника Землі.

Армстронгу довелося маневрувати, щоб уникнути посадки в районі валунів. У нього залишалося пального на 20 секунд польоту, коли він, нарешті, посадив місячний модуль на поверхню Місяця. «Орел сіл», - доповів він ву центр управління польотом у Х'юстоні.

- Прапори США, встановлені на Місяці 40 років тому, збереглися досі (фото)

Після виходу з капсули на поверхню він вимовив фразу: «Один маленький крок для людини, але гігантський стрибок для всього людства».

Астронавтів, що побували на Місяці, вдома приймали як кінозірок, проте Армстронг вирішив відмовитися від публічного життя знаменитості.

Нагороджений президентською медаллю Свободи, Армстронг відмовився від інтерв'ю і віддалився на свою ферму в штаті Огайо. Він зайнявся викладацькою діяльністю в університеті Цинциннаті, а потім пішов у бізнес.

«Я не хочу бути живим пам'ятником», - говорив він. !zn

Читайте також:

Місце посадки Curiosity назвали на честь Рея Бредбері

NASA запустило в космос новий, який не має аналогів, телескоп

NASA в 2020 році планує відправити два зонди на супутник Юпітера

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі