Сміттєспалювальні заводи не вирішать проблему знешкодження побутових відходів

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Будівництво сміттєспалювальних заводів в Україні не зможе розв’язати проблему знешкодження твердих побутових відходів. Такі технології спроможні лише дистанціювання відходи від місць їх первинного накопичення.

Використання технологій сміттєспалювальних заводів (ССЗ) не розв’язує проблему знешкодження твердих побутових відходів (ТПВ) в Україні: вони лише сприяють вирішенню питань дистанціювання від місць їх первинного накопичення.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише доцент кафедри прикладної механіки Національного лісотехнічного університету України Юрій Зима.

За його словами, такий висновок підтверджується й історією виникнення та постановки цієї проблеми. Проблему дискомфорту від сусідства з власноруч витвореними відходами у минулому столітті було сформульовано як «кризу звалищ» (результат громадської протидії відведенню земельних ділянок під розміщення звалищ відходів) - явище, характерне для всіх країн світу.

«Як бачимо, автори формули «криза звалищ» не переймалися питаннями знешкодження відходів і обмежилися пошуком доступних технічних рішень «втечі від проблеми», - пише автор. - Для подолання цієї кризи (розв’язання проблеми у такому її формулюванні) ССЗ справді видаються підходящим індустріальним засобом: зменшення на 70-90% маси відходів після їх термообробки - переконливе свідчення цього. Але залишається відкритим і гострим питання екологічно ефективного знешкодження «залишкових» відсотків (від 30 до 10%, за різними оцінками)».

Зима наголошує на тому, що бракує також чітких і зрозумілих відповідей на інші питання, а саме: надійності такої складної технічної системи, як ССЗ «нового покоління», екологічної безпеки і, звісно, ціни, яку муситимуть платити громади, що користуватимуться послугами такого інноваційного підприємства. Крім того, є й ще запитання, хто з вітчизняних спеціалістів візьметься за відповідальне оцінювання проекту, аналогів якому в Україні немає.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Юрія Зими ««Труба» чи «чотири потоки»». !zn

Читайте також:

Енергоефективність йде... у сміття?

Незважаючи на протести, Донецька міськрада вирішила побудувати сміттєспалювальний завод

У Києві запрацює сміттєспалювальний завод

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі