Комітет Ради Європи побачив у київському та харківському СІЗО тортури з протигазами і електрошокерами

Поділитися
© viparsenal.ru
Автори звіту Європейського комітету Ради Європи щодо запобігання катуванням та жорстокому поводженню відзначають, що в київському і харківському СІЗО ув'язнених б'ють кийками, а також катують за допомогою електрошокерів та протигазів. У Державній пенітенціарній службі спростовують висновки комісії, стверджуючи, що тортури в СІЗО не застосовуються.

У київському і харківському СІЗО ув'язнених б'ють кийками і катують за допомогою електрошокерів та протигазів. Про це йдеться в оприлюдненому 12 березня звіті Європейського комітету Ради Європи щодо запобігання катуванням та жорстокому поводженню, присвяченому дотриманню прав ув'язнених в цих ізоляторах.

Автори документа відзначають, що в СІЗО мають місце численні порушення прав ув'язнених: "Їх б'ють, у тому числі і кийками, під час утримання під вартою і проведення допитів. У деяких випадках до них застосовується вплив, який можна вважати тортурами, - використання електрошокерів, удушення за допомогою пластикових пакетів або протигазів".

У звіті наголошується, що підслідним погрожують зброєю, а дехто повертається з допитів із травмами. Спостерігачі розкритикували і умови утримання. Вони навели як приклад одну з камер харківського СІЗО, в якій перебуває 44 людини при наявності всього 28 ліжок. Через це ув'язнені змушені спати по черзі.

"Таким чином, можна зробити висновок про поширеність подібних прикладів і про те, що людина, потрапивши до місць попереднього ув'язнення, наражається на ризик жорстокого поводження", - підсумували автори документа, пише "Коммерсант-Украина".

Звіт складено за результатами відвідування його представниками київського та харківського слідчих ізоляторів з 29 листопада по 6 грудня 2011 року.

У Державній пенітенціарній службі заявили, що "співробітники прокуратури та уповноважений Верховної ради з прав людини під час перевірок СІЗО не виявляють фактів катувань".

"Що стосується нестачі місць, то ми є заручниками ситуації, оскільки зобов'язані виконувати рішення про обмеження свободи", - заявив заступник голови ДПС Ігор Андрушко.

Разом з тим, за його словами, число ув'язнених у слідчих ізоляторах постійно зменшується.

Нагадаємо, генсек Ради Європи Турбьєрн Ягланд стурбований з приводу поводження з тими, хто перебуває під вартою в Україні, зокрема з колишніми членами уряду. !zn

Читайте також:

Голові Ради Європи не подобається, як у в'язниці поводяться з Тимошенко і Луценком

Близько мільйона українців перебувають у «місцях несвободи»

Комісія Ради Європи вирішила, що Луценка катують

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі