Союз археологів: На місці Десятинної церкви нічого не можна будувати

Поділитися
Союз археологів Україна вважає, що відбудовувати Десятинну церкву не можна не тільки тому, що це суперечить міжнародному та українському законодавству, але й тому що на Старокиївській горі неможливе ніяке будівництво.

Про це йдеться в листі-заяві Союзу направленому голові комісії Київради з питань культури і туризму Олександра Бригинця.

«На щастя, громадськість і київська влада зрозуміли, що відновлення Десятинної церкви неможливе, оскільки це суперечить законодавству, тому в цьому ми повністю підтримуємо археологів», - підкреслив О. Бригинець, якого цитує його прес-служба.

Як підкреслюється в заяві політика, так зване відбудування Десятинної церкви є прямим порушенням норм світового законодавства: Міжнародної хартії з консервації та реставрації пам'яток і визначних місць, Хартії з охорони і використання археологічної спадщини, Європейської конвенції з охорони археологічної спадщини, Конвенції ЮНЕСКО про захист світової культурної і природної спадщини. Її положення вимагають збереження автентичних пам'яток і заперечують реконструкцію (відтворення або створення копій) цих пам'яток.

«Спочатку мова йшла про відновлення Десятинної церкви на її колишньому місці.Тепер виникла нова ідея - побудувати іншу церкву не на фундаменті Десятинної, але в рамках Старокиївської гори і цього категорично не можна робити», - заявив О. Бригінець.

Археологи пояснили, що будівництво на горі неможливе, тому що Старокиївська гора - всесвітньо відомий пам'ятник і ключове місце для вирішення питання про походження Києва. Її територія є заповідною археологічної зоною загальнодержавного значення. Унікальний шар гори містить пам'ятники епохи неоліту, трипільської, скіфської та ранньослов'янський, язичницький могильник, князівські палаци, ремісничі майстерні та братську могилу захисників Києва 1240 р.

Також археологи звертають увагу на те, що будівельні роботи можуть зашкодити найстарішому дереву Києва - липі, що росте поблизу стін Десятинної церкви, вік якої становить кілька століть.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі