США опублікували щоденники Усами бін Ладена

Поділитися
Тепер всі охочі можуть ознайомитися з останніми записами зі щоденника ісламіста, а також з його листами.

Військова академія США розмістила в інтернеті 17 унікальних документів, отриманих в ході операції із захоплення "терориста номер один" Усами бін Ладена, що пройшла рік тому в Пакистані.

Документи, окрім іншого, містять список зі 170 членів «Аль-Каїди». Щодо деяких з них є позначки, зокрема, про поточне місцезнаходження, смерть, перехід в інші організації. Крім списку на сайті представлено ще ряд документів, у тому числі особистого характеру. Всі документи представлені в оригіналах арабською мовою, а також у перекладах на англійську з позначками фахівців.

Листування бін Ладена з членами "Аль-Каїди" показує, що терорист номер один, хоча і знаходився з польовими командирами на постійному зв'язку, часто приймав рішення самостійно, ні з ким не радячись. Це призвело до того, що з часом інші терористи перестали звертати увагу на слова "шефа" і діяли по-своєму.

Помічник президента США з питань боротьби з тероризмом Джон Бреннан процитував одне з послань бін Ладена, який писав, що Америці і її громадянам буде куди спокійніше жити, коли його не стане. Частково американська влада пояснює подібні заяви вихвалянням. З іншого боку, терорист недвозначно вказував на недоліки своєї терористичної мережі.

"17 розсекречених документів показують, що бін Ладен не був, як багато хто думав, ляльководом, які смикав за мотузочки і, тим самим, приводив у рух джихадистські угруповання в усьому світі", - заявили представники центру, які досліджували документи.

"Їхня некомпетентність (членів екстремістських угруповань) гнітила бін Ладена", - наголошується в доповіді.

Злочинець писав також, що американські військові так стрімко ліквідують ключових осіб "Аль-Каїди", що від організації незабаром може нічого не залишитися.

Загалом, з п'яти комп'ютерів, сотень жорстких дисків і понад 100 пристроїв для зберігання даних в маєтку бін Ладена були конфісковані понад 6 тис. документів терористичної організації.

Серед виявлених матеріалів містяться аудіо-та відеозаписи, фотографії, а також рукописні документи і друковані матеріали.

Американські військові розкрили також деякі деталі підготовки операції з усунення терориста номер один. За їхніми словами, підготовка плану вбивства бін Ладена перебувала під таким секретом, що Барак Обама не розповідав про нього навіть своїй дружині. При цьому першою людиною, кому нинішній глава США подзвонив, як тільки стало ясно, що бін Ладен убитий, був Джордж Буш-молодший.

Тим часом виявлені документи свідчать про те, що бін Ладен до самої смерті планував організацію ще однієї масштабної терористичної акції в США, на зразок атак 11 вересня 2001 року, і вбивство лідерів країни. Він планував збити літак президента США Обами або екс-командувача військами США і НАТО в Афганістані генерала Девіда Петреуса. Ватажок "Аль-Каїди" розраховував, що після загибелі глави Білого дому його пост займе "абсолютно неготовий" до керівництва країною віце-президент Джозеф Байден, що спричинить у США кризу.

Бін Ладен, на якого США поклали відповідальність за організацію терористичних атак на Нью-Йорк і Вашингтон в 2001 році, був убитий в ніч на 2 травня 2011 року в ході операції американського спецназу в будинку поблизу пакистанського міста Абботабад на півночі країни. Тіло бін Ладена, за повідомленням Вашингтона, було скинуто в море. Після цієї операції сім'я "терориста номер один" опинилася в руках пакистанської влади. За даними ЗМІ, дружини і старші діти бін Ладена були допитані спецслужбами Пакистану. На початку квітня цього року родички екс-глави "Аль-Каїди" були засуджені до 45 діб тюремного ув'язнення і штрафу за звинуваченням в незаконному перебуванні на території Пакистану. Проте в термін їх тюремного ув'язнення були зараховані дні, які родичі бін Ладена провели у в'язниці до рішення суду. Таким чином, вони покинули місця позбавлення волі через всього два тижні з дня винесення вироку. !zn

Читайте також:

Бін Ладена здала Аль-Каїда в надії отримати нагороду за його голову

ЦРУ організувало фальшиву вакцинацію, щоб отримати ДНК членів родини бін Ладена

«Аль-Каїда» обрала нового лідера

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі