США заступилися за підозрюваного у шпигунстві українського академіка

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© ispe.kiev.ua
У посольстві США заявили, що академік Стрєлко не направляв до Штатів документи, що є конфіденційною інформацією.

Підозрюваний у шпигунстві директор Інституту сорбції та ендоекології НАНУ Володимир Стрєлко не пересилав до США документи, що містять таємну інформацію.

Про це йдеться в коментарі посольства США в Україні на інформаційний запит ZN.UA.

«Володимир Стрєлко - відомий і авторитетний вчений, який багато років бере участь у міжнародній науково-дослідній співпраці», - відзначили в посольстві.

США та інші донори виступають в якості спонсорів відкритих, прозорих наукових обмінів з Інститутом сорбції та ендоекології під егідою офіційних міжнародних угод з урядом України, йдеться в документі.

Як повідомили у посольстві, Стрєлко брав участь в проекті швидкого розпізнавання токсичних забруднювачів у навколишньому середовищі і залучений також до іншого, щодо розробки та дизайну систем зберігання енергії на основі нанорозмірних матеріалів для просторового застосування.

У посольстві зазначили, що українське Міністерство освіти і науки дало Інституту дозвіл подати ці дослідницькі проекти до США на фінансування, а НАН України фінансує один з них.

«В рамках цих наукових проектів відбувається двосторонній обмін звичайною, неконфіденційною дослідницькою інформацією», - йдеться в коментарі.

Нагадаємо, академік Володимир Стрєлко раніше повідомив ZN.UA, що СБУ підозрює його у витоку за кордон таємної інформації. Вчений стверджує, що дії СБУ були інспіровані його недоброзичливцями. За його словами, раніше йому доводилося відстоювати інститут у боротьбі з рейдерами, які також залучали на свою сторону силовиків.

У свою чергу, в СБУ заявляють, що Стрєлко просив своїх підлеглих переслати до США документи, які є конфіденційною власністю держави і не можуть бути передані третій стороні. !zn

Читайте також:

СБУ: Стрєлко просив переслати до США конфіденційні дані

Підозрюваного у шпигунстві вченого звинуватили в тому, що він ставив досліди на колегах

СБУ підозрює академіка НАН України у шпигунстві

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі