Стратегічним завданням у питанні відходів є їх розділення на чотири потоки

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Найголовнішим завданням у питанні утилізації сміття в Україні є розділення твердих побутових відходів на чотири потоки. Повністю ж заборонити захороню вати сміття на полігонах неможливо.

Один з намірів Держінвестпроекту – автора проекту «Чистого міста» - це «повна заборона захоронення сміття до 2020 року на полігонах України». У такому формулюванні завдання видається не лише міфічним, а й не дуже продуманим.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише доцент кафедри прикладної механіки Національного лісотехнічного університету України Юрій Зима.

За його словами, уже сучасний досвід зі сфери керування твердими побутовими відходами (ТПВ) у розвинених країнах свідчить, що полігони для відходів вічні, як і вічне питання використання у виробництві безвідходних технологій, питання проекологічного проектування тощо. Йдеться тут про максимально безпечні для довкілля полігони, які слід проектувати і будувати так, щоб їх експлуатація не завдавала непоправної шкоди довкіллю, - на них забороняється складування небезпечних відходів, а дозволяється хоронити відходи, що піддаються безпечним для довкілля перетворенням у спосіб, який регулює сама природа.

Найголовнішим, на думку автора, - стратегічним, завданням у питанні ТПВ є розділення їх нинішнього єдиного монолітного потоку змішаних відходів, що переважно скеровуються на звалища (така поведінка з ТПВ отримала у експертів назву «концепція труби»), на декілька корисних і один, істотно зменшений, потік залишкових відходів. Для останніх завжди будуть потрібні «вічні полігони».

«Інакше кажучи, управлінці ТПВ (якщо такі є в наших органах влади) замість концепції «труби» мають запроваджувати на конкретних територіях громад справді іншу, нову концепцію «чотирьох потоків», що передбачає зміну поводження із відходами», - зазначає Зима.

За його словами, вищезгадані чотири потоки комунальних відходів - це: 1) органічні відходи (40-50% від загальної кількості ТПВ) - на обробку/переробку; 2) сухі відходи, що піддаються ручному сортуванню та переробці (15-30%) - на сортування і переробку; 3) залишкові відходи - на складування і знешкодження; 4) великогабаритні відходи - на сортування, повторне використання, переробку, знешкодження.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Юрія Зими ««Труба» чи «чотири потоки»». !zn

Читайте також:

Енергоефективність йде... у сміття?

Незважаючи на протести, Донецька міськрада вирішила побудувати сміттєспалювальний завод

У Києві запрацює сміттєспалювальний завод

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі