Суд підтвердив вирок лідеру закарпатських сепаратистів. Він буде скаржитися в ЄС

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Главу сойму підкарпатських русинів, ужгородського священика Димитрія Сидора притягнули до кримінальної відповідальності за «Акт проголошення відновлення русинської державності». Він обіцяє дійти до Європейського суду з прав людини.

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив без змін вирок Апеляційного суду Закарпатської області щодо русинського сепаратиста Димитрія Сидора - три роки позбавлення волі з призначенням іспитового терміну на два роки і зобов'язанням не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу виконавчої інспекції.

Вищий спеціалізований - остання судова інстанція в Україні для розгляду таких справ. Однак Сидор ще в Апеляційному суді запевнив, що буде домагатися справедливості далі, і дійде до Європейського суду з прав людини.

Як відомо, главу сойму підкарпатських русинів, ужгородського священика православної церкви Московського патріархату Димитрія Сидора притягнули до кримінальної відповідальності за проголошення меморандуму 2-го Європейського конгресу підкарпатських русинів, який відбувся 25 жовтня 2008 р. у Мукачеві.

Текст меморандуму містив «Акт проголошення відновлення русинської державності», в якому зустрічалися вислови на зразок: «неможливість далі зберегтися корінному русинському народові у складі України зі своїм національним етнічним обличчям; всі рішення і вчинки української влади спрямовані на етнознищення та дискримінацію, що мають ознаки геноциду русинського народу ; делегати 2-го конгресу прийняли Акт проголошення відновлення русинської державності у статусі від 22.11.1938 р. з утворенням державної виконавчої влади...».

СБУ порушило проти Димитрія Сидора кримінальну справу за ч.1 ст.110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), а кілька експертиз показали, що в акті містяться публічні заклики до зміни меж території і державного кордону України.

Цікаво, що сам Сидір свою провину не визнавав, кажучи в останньому слові, що його не так зрозуміли, підло оббрехали, а кримінальну справу сфабрикувало СБУ. Втім, суд його аргументи не переконали.

Подробиці читайте у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» у статті Володимира Мартина «Сепаратистська справа - вирок без змін». !zn

Читайте також:

Будапешт підтримав створення автономії українських угорців на Закарпатті

Русинська хартія

Російський генконсул просить у влади РФ грошей на підтримку закарпатських русинів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі