Табачник і Захур потрапили до списку "душителів" ЗМІ

Поділитися
© internetua.com
Напередодні Всесвітнього дня свободи преси - 3 травня - профспілка журналістів оприлюднила список державних чиновників і власників медіа, які своїми діями "придушують засоби масової інформації".

"Честі" очолити список "душителів" удостоївся народний депутат України Ян Табачник - за те, що в ефірі програми «Честь маю запросити» телеканалу КРТ заявив: «Сьогодні ЗМІ працюють, як хочуть...Скільки видань, телеканалів, видавництв, радіостанцій в Україні закрито? Нуль...На якому каналі ви не побачите представників опозиції? Нуль. Опозиція з ранку до вечора на всіх головних кнопках країни поливає владу брудом. І це називається утиск слова?"

"Народному депутату невтямки, що і засоби масової інформації в Україні закриваються, і місцеві органи влади прагнуть переформатувати ЗМІ, позбавити трудові колективи редакцій права бути їх співзасновниками", дорікає Я.Табачнику голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко.

Він нагадує, що до парламентського комітету з питань свободи слова та інформації, Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради надходять чимало скарг журналістів на втручання можновладців і власників ЗМІ у редакційну діяльність друкованих видань, радіо- і телекомпаній. "І тільки депутат Табачник про це не чув і не знає. Однак він на всю країну з апломбом заявляє, що журналісти - "це холуї, які обслуговують своїх господарів...85% журналістів у цій країні займаються цим", йдеться в заяві НСЖУ.

Під четвертим номером у списку значиться Мохаммад Захур - видавець англомовної газети «Kyiv Post», який звільнив з посади головного редактора газети Брайана Боннера "за те, що той відмовився зняти з номера інтерв'ю з міністром аграрної політики і продовольства України, яке не сподобалося пану Захуру".

"Ми думали, що поява іноземних інвесторів і видавців послужить для більшої демократизації цих процесів. Виходить, даремно сподівалися", нарікає голова профспілки журналістів.

Окрім Табачника і Захура, до списку увійшли:

- Василь Кубрак - голова Білопільської районної ради на Сумщині, який "прагне всіма засобами «дотиснути» редакцію газети «Білопільщіна».

- Володимир Прядко - голова Сахновщинської районної ради (Харківська область) - за те, що почав процедуру ліквідації юридичної особи - редакції газети «Колос» без рішення одного із співзасновників - трудового колективу.

- Неля Штепа - Слов'янський міський голова (Донецька область). З її ініціативи депутати міськради прийняли рішення, яке призвело до закриття в минулому році міської комунальної газети «Наш Слов'янськ». Відзначається також, що "під час прес-конференції, присвяченій 100 дням перебування на посаді міського голови, вона сказала на адресу місцевої журналістки лайливе слово. Після того, як відеозапис з цим фрагментом прес-конференції було оприлюднено в Інтернеті, десятки тисяч людей отримали можливість мати власне уявлення про моральні і ділові якості Слов'янського міського голови".

- Віктор Бакланов - заступник голови Роздільнянської районної ради (Одеська область), який не захотів повертати кермо влади відновленій на посаді редактора районної газети «Вперед» Тетяні Хамардюк і звинуватив її в крадіжці редакційної печатки.

- Андрій Гуславський - голова Кременецької районної ради (Тернопільська область) - за тиск на редакцію газети «Діалог» з метою змусити її колектив увійти до заснованого райрадою "віртуального інформаційного центру".

- Марія Литвин - голова Летичівської райдержадміністрації та Віктор Тимчак - голова Летичівської районної ради (Хмельницька область), за те, що, ігноруючи думку колективу, змінили керівництво редакції «Летичівської газети», втрутилися в її роботу, провели ревізію інформації, що міститься в комп'ютерах колективу редакції.

Спочатку пан Тимчак відсторонив від посади редактора Володимира Борисова, а потім «провів» це рішення через сесію райради. Як повідомляється, "працівникам редакції довелося писати пояснення з приводу деяких листів і матеріалів, знайдених у комп'ютері".

Список, як повідомляється, складено за поданням організацій НСЖУ і редакційних колективів і він не є повним.

Національна спілка журналістів України звертає увагу високопосадовців держави, правоохоронних органів, суддів на оприлюднені кричущі факти порушення Конституції і законів України, міжнародних зобов'язань, взятих Україною на себе.

Список передано до Міжнародної федерації журналістів, Ради Європи, Європарламенту й інших структур, "щоб там вирішували - запрошувати цих чиновників на різні міжнародні заходи чи не пускати їх на свій поріг".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі