Тернопільська облрада просить Януковича не допустити прийняття мовного закону

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© kievskaya.com.ua
Мовний законопроект Ківалова-Колесніченка депутати Тернопільщини вважають посяганням на конституційний державний статус української мови.

У четвер, 14 червня, депутати Тернопільської облради звернулися до президента, парламенту та обласних рад України з приводу прийняття Верховною Радою України в першому читанні законопроекту «Про засади державної мовної політики».

Як передає кореспондент ZN.UA, повпреди на сесії облради висловили обурення тим, що «даним законом Верховна Рада України намагається впровадити в Україні другу державну мову – російську, звузити сферу вживання мови української як державної, порушити громадянський спокій у суспільстві та посіяти міжнаціональну ворожнечу».

Під час обговорення звернення було продемонстровано відеозапис, на якому міністр освіти і науки Дмитро Табачник висловлюється щодо «непотрібності української мови».

Обласні депутати вважають «недопустимим, ганебним та аморальним» здійснення цих намірів «під прикриттям починань привести українське мовне законодавство у відповідність до Європейської хартії регіональних мов або мов меншин». Такі дії – це зазіхання на єдність українського суспільства, що може суттєво вплинути на перспективу України як держави.

Тернопільські обласні депутати наполягають, що конституційний статус української мови як єдиної державної не може бути предметом жодних спекуляцій. Депутати закликали президента Віктора Януковича не допустити прийняття цього закону, а в разі його ухвалення скористатися правом вето.

Раніше схоже обурення законопроектом Ківалова-Колесніченка «Про засади державної мовної політики» в області висловили учителі української мови та літератури. !zn

Читайте також:

Турчинов хоче більш активних дій опозиції в Раді під час ухвалення мовного закону

Колесніченко, працюючи в парламенті Криму, говорив виключно українською і ходив у вишиванці

У Львові близько тисячі осіб провели мітинг на захист української мови

«Батьківщина» оскаржить у суді голосування щодо «мовного» законопроекту

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі