Паливо зі зруйнованого енергоблоку ЧАЕС почнуть витягати через 30 років

Поділитися
У МНС заявили, що спочатку необхідно створити спеціальну робототехніку, за допомогою якої можна підібратися до паливовмісних мас.

Роботи з вилучення палива із зруйнованого 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС почнуться не раніше, ніж через 30 років, повідомив перший заступник голови Держагентства України з управління зоною відчуження Міністерства з надзвичайних ситуацій Дмитро Бобро.

"На сьогоднішній день відразу після того, коли буде створений новий безпечний конфаймент, в першу чергу необхідно розібрати нестабільні будівельні конструкції. Це ті роботи, які будуть проведені протягом приблизно 10 років... що стосується подальшого поводження з паливовмісними матеріалами, їхнього вилучення та захоронення... таке сховище планується створити приблизно через 30 років", - сказав він 24 квітня на прес-конференції.

Бобро пояснив, що за цей час необхідно створити спеціальну робототехніку, за допомогою якої можна підібратися до паливовмісних мас.

Крім того, представник МНС розповів, що подальші роботи будуть проведені приблизно протягом 60 років.

"Виходячи з таких підходів до нового безпечного конфайменту і висувається вимога про 100 років його експлуатації", - сказав він.

Представник МНС повідомив також, що приблизно половина території зони відчуження в районі Чорнобильської АЕС залишиться назавжди закритою.

Азаров хоче «вдихнути життя» у постраждалі від радіації території Чорнобильської зони

"Зона відчуження - це близько 2 тисяч квадратних кілометрів. Близько половини цієї зони, виходячи з наявних знань, залишиться закритою назавжди", - сказав Бобро.

За його словами, в цій зоні є окремі ділянки, де вже зараз радіаційна ситуація "достатньо благополучна" і там можна починати намагатися проводити роботи.

Зокрема, він зазначив, що в минулому році планували посіяти на 2-х сотках землі рапс або інші культури, щоб подивитися на можливість використання цих територій в майбутньому.

Як повідомлялося, в інтерв'ю ZN.UA міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога повідомив, що зараз на Чорнобильській станції одночасно виконується кілька міжнародних проектів. Їх кінцевою метою є остаточне зняття ЧАЕС з експлуатації і повна екологічна безпека об'єкта «Укриття».

«Ключовими для безпеки є два проекти: спорудження захисної арки над зруйнованим 4-м енергоблоком і будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива №2. Вони повністю фінансуються Європейським банком реконструкції та розвитку з Чорнобильського фонду і Рахунку ядерної безпеки. Гроші дають країни-донори. Уточнена вартість робіт на «Укритті» - 1 млрд. 540 млн. євро. СВЯП-2 коштує 255 млн. євро. Як відомо, на початок минулого року на все це не вистачало 740 млн. За підсумками київської конференції у квітні і наступних переговорів, держави-донори оголосили, що потрібна сума набереться. Зараз іде наповнення фондів. За укладеними контрактами, зібраних грошей має вистачити, щоб завершити обидва проекти у 2015 році», - сказав Балога.

Відзначимо також, що роботи з монтажу арки нового конфаймента над 4-м енергоблоком ЧАЕС почнуться 26 квітня. !zn

Читайте також:

Чорнобильську зону хочуть перетворити на всеукраїнську оздоровницю

На Чорнобильській АЕС готуються до будівництва нового саркофага

Туристам знову дозволили відвідувати чорнобильську зону

ЄК перевірить, куди Україна вже 15 років направляє гроші, виділені на ліквідацію аварії на ЧАЕС

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі