У МВС Росії вирішили, що головною метою вбивства Політковської було «залякати Путіна»

Поділитися
© evreimir.com
Замовник Анни Політковської хотів залякати журналістів, а також суспільство і владу, і саме тому обрав для вбивства 7 жовтня - день народження Володимира Путіна, хоча у нього була можливість зробити це раніше. За словами слідчого з особливо важливих справ при голові СКР, у слідства немає підстав для допиту глави Чечні Рамзана Кадирова, бо смерть журналістки напередодні президентських виборів в Чечні йому була вкрай не вигідна.

Людина, що замовила вбивство журналістки «Новой газеты» Ганни Політковської, мала на меті не тільки помститися за критичні публікації, але й хотіла залякати суспільство і владу. Про це заявив керівник групи з розслідування даного злочину, старший слідчий з особливо важливих справ при голові СКР Петрос Гарібян.

«Я думаю, що метою замовника була не тільки помста Ганні Політковській за критичні публікації. В першу чергу йому потрібна була демонстративна і гучна акція, мета якої - залякати всіх вас, журналістів, а також суспільство і владу», - сказав Гарібян.

Такі висновки він зробив на підставі того, що вбивство Політковської було скоєно в день народження президента РФ Володимира Путіна - 7 жовтня.

На думку слідчого, це не просто збіг, адже у вбивці була не одна можливість вчинити злочин раніше.

- Організатор убивства Політковської не знав ім'я своєї жертви

«У розпорядженні слідства, як я вже говорив, є запис камер відеоспостереження, встановлених біля будинку N10 по Лісовій вулиці. На ній видно, як 3 жовтня 2006 року, за чотири дні до вбивства, майбутній кілер чекає на Ганну Політковську біля її під'їзду і йде, як тільки вона з'являється біля будинку. 4 жовтня той же чоловік зустрічається з Політковською вже в її під'їзді, чекає, поки вона зайде в квартиру, знову вийде ненадовго погуляти з собакою, і тільки після цього йде. 5-го кілер послужливо відкриває перед журналісткою вхідні двері, пропускаючи її в під'їзд. 6-го він знову чергує на вулиці, а 7-го заходить разом з жертвою у ліфт і розстрілює її з пістолета, захованого під перекинутою через руку курткою. Думайте самі», - зазначив він.

За словами Гарібяна, мотив вбивства журналістки був отриманий «методом виключення».

Вивчивши за шість років життя Політковської «під мікроскопом», слідство встановило, що з усіх можливих варіантів залишився єдиний - «вбивство, пов'язане з професійною діяльністю», - пише Коммерсант-Украина.

При цьому, уточнив керівник слідчої групи, коло підозрюваних у замовленні на вбивство журналістки з часом було розширено і включило не лише регіональних чиновників, а й представників федеральної влади.

Між тим, Гарібян заявив, що у слідства не було і немає підстав для допиту глави Чечні Рамзана Кадирова, який був головним об'єктом критики Політковської.

«Тим більше що Рамзану Кадирову була невигідна загибель Політковської. Влітку-восени 2006 року він готувався зайняти пост президента Чечні, і резонансне вбивство, жертвою якого стала журналістка, яка критикувала його, принесло йому швидше за шкоду, ніж користь. У зв'язку з цим логічно було б шукати замовника серед ворогів Кадирова, а не серед його друзів», - пояснив слідчий свою позицію.

- Організатор убивства Політковської назвав замовниками злочину Березовського і Закаєва


Також, за словами керівника групи з розслідування вбивства Політковської, через відсутність достовірних даних про причетність до злочину не були допитані бізнесмен Борис Березовський і колишній емісар чеченських сепаратистів Ахмед Закаєв.

«Є лише свідчення Павлюченкова, який нібито чув від Лом-Алі Гайтукаєва про те, що замовлення на вбивство надійшов від Березовського і Закаєва», - додав Гарібян.

До речі, слідчий зазначив, що з свідчень колишнього начальника відділення оперативно-пошукового управління (ОПУ) ГУВС Москви Дмитра Павлюченкова і почалося розкриття вбивства Політковської.

Саме він «дав повний розклад по скоєного злочину», підкреслив слідчий.

«Дмитро, як мені здалося, хвилювався через те, що став співучасником вбивства журналістки, тому йшов з нами на контакт. Досудова угода з Павлюченкова стала цілком передбачуваним підсумком наших з ним переговорів», - додав він.

Нагадаємо, раніше підполковник оголосив, що до вбивства журналістки «Новой газеты» причетні емісар чеченських бойовиків Ахмед Закаєв і олігарх Борис Березовський. Він зазначив, що сам не знає про них як про замовників, однак чув про це від інших фігурантів, у тому числі від Гайтукаєва. Павлюченков дав свідчення про те, що замовниками вбивства Політковської були бізнесмен Борис Березовський і емісар чеченських терористів Ахмед Закаєв. Павлюченков додав що, наскільки йому відомо, вбивство Політковської пов'язане з конфліктом, який стався у неї з Закаєвим і Березовським у Лондоні. Причина конфлікту йому невідома, оскільки Гайтукаєв не став вдаватися в деталі.

Політковська була вбита в під'їзді свого будинку по Лісовій вулиці 7 жовтня 2006 року. В якості можливих причин вбивства розглядався той факт, що журналістка займалася чеченською тематикою. !zn

Читайте також:

Слідчі завершили розслідування вбивства Ганни Політковської

Встановлено замовника вбивства Політковської

Затримано ймовірного вбивцю Політковської

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі