У США вручили «шнобелівські» премії

Відео
Поділитися
© sistemasolnca.ru
Вручення альтернативної «шнобелівської» (Антинобелівської, Ig Nobel) премії відбулося у четвер, 29 вересня, у Гарвардському університеті США за відкриття, які викликають сміх.

Так, «шнобелівську» премію миру отримав литовський політик і підприємець, мер Вільнюса Артурас Зуокас, який придумав боротися з неправильно припаркованими автомобілями на міських вулицях за допомогою бронетранспортера: литовський політик переїхав «Мерседес», припаркований в недозволеному місці, на бронетранспортері. Насправді це була інсценізація. На 21-й щорічній церемонії вручення премії було продемонстровано відео-кліп.

Іншу «шнобелівку» - з хімії - отримали японські вчені, які винайшли пожежну сигналізацію, що виділяє запах приправи васабі - настільки різкий, що його можна відчути навіть уві сні. Дослідники зупинилися на цьому різновиді хрону, який широко використовують в японській кухні, після тестування близько 100 запахів, включаючи запах тухлих яєць.

«Шнобелівська» премія з біології дісталася групі науковців з Австралії, США та Канади, які з'ясували, що самця жучка златки ваблять пляшки австралійського пива, які на сленгу називаються stubbies.

Премію в галузі суспільної безпеки отримав канадець Джон Сендерс з університету Торонто, який досліджував, як впливають на їзду по хайвею такі подразники, як начілок шолома, що закриває очі.

Антинобелівську премію в галузі медицини заслужив професор неврології з Род-Айленда Пітер Снайдер, який разом зі своїми колегами вивчив, як сильне бажання «сходити по-маленькому» впливає на прийняття рішень.

Для цього вчені зібрали групу добровольців, які повинні були періодично випивати 250 мілілітрів рідини під час проходження комп'ютерного тестування. Організатори експерименту довели, що в міру заповнення сечового міхура знижується увага і пам'ять піддослідних.

Гідно були оцінені відкриття британських і голландських учених, які не знайшли ознак того, що позіхання може бути «заразним», якщо позіхають черепахи. Також оцінили норвежця Карла Халвора Тейгена з університету Осло за дослідження причин того, чому люди зітхають. Ще одна премія дісталася численній групі людей, у різний час передбачали кінець світу, за те, що вони навчили світ розуміти, як потрібно проявляти обережність при математичних обчисленнях і прогнозах.

Росіяни отримували «шнобелівку» двічі. У 1992 в області літератури її удостоївся член-кореспондент РАН кристалограф Юрій Стручков за те, що в період з 1981 по 1990 опублікував 948 наукових робіт, або нову статтю кожні чотири дні.

У 2002 році в області економіки «шнобелівську» премію розділив з декількома іншими компаніями «Газпром» за застосування математичної концепції уявних чисел у сфері бізнесу.

Щороку організаторам премії надходять заявки від більш ніж 5 тис. номінантів, з яких відбираються лауреати. Всі квитки на церемонію вручення 21-ї «шнобелівки» були розкуплені заздалегідь.

Зазвичай «шнобелівські» премії вручаються у всіх «нобелівських» номінаціях - фізиці, хімії, медицині, літературі, економіці та боротьбі за мир. «Шнобелівки» також присуджуються в таких областях, як біологія, інженерна справа і менеджмент. Крім того, для оригінальних і гідних нагороди досліджень часто створюється спеціальна тематична номінація.

Повний список переможців - на сайті організатора «шнобелівки» - журналу Annals of Improbable Research.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі