У центрі Афін демонстранти підпалили більше 40 будинків, госпіталізовано 70 осіб

Поділитися
© lexincorp.ru
Демонстранти протестують проти нової угоди грецького уряду з МВФ, що передбачає заходи жорсткої економії в обмін на фінансову допомогу у 130 млрд євро.

У центрі грецької столиці 13 лютого продовжилися вуличні заворушення. Учасники антиурядових демонстрацій підпалили вже більше 40 будівель магазинів, банків, кафе та інших об'єктів. Через підпали постраждали десятки людей. Зоряво від пожеж освітлює місто, а дим застилає освітлений прожекторами афінський Акрополь.

Грецький телеканал "НЕТ", показуючи підпалені будівлі, виносить на екран звістку про "150 розграбованих магазинів". За даними пожежників, дві пожежі тривають у приміщеннях банків "Марфін" і "Євробанк" на центральних вулицях міста.

Нові підпали зафіксовано у відділеннях Торгового банку ("Емборікі Трапеза"), а також в будівлі Поштового ощадного банку, де знаходяться два магазини і ломбард.

Підпалено філію грецького "Альфа-банку", розбито банкомат Банку Пірея, з якого невідомі забрали всі гроші.

Згорів повністю історичний кінотеатр "Аттікон" у неокласичній будівлі, побудованій 1870 року, постраждав ще один кінотеатр "Асті", а також магазини з продажу книг та одягу, кафе Starbucks.

Правоохоронні органи повідомили, що кількість пожеж постійно збільшується. При цьому сутички анархістів з поліцейськими у центрі столиці поступово пішли на спад, хоча учасники заворушень розділилися на дрібні групи і намагаються нападати на правоохоронців у різних місцях.

Так, група молодих людей у чорних хустках на обличчях скоїла напад на поліцейську дільницю в центральному районі Ексархія. Вони кинули у бік будівлі два "коктейлі Молотова", а коли за ними погналися поліцейські, розбіглися вузькими вуличками.

У міські лікарні доставлено на даний момент 70 громадян, головним чином з проблемами дихальних шляхів. Лікарі також надають допомогу поліцейському, який отримав травму черепа під час сутичок.

Бійки демонстрантів з поліцією сталися окрім Афін також у Салоніках, Волосі, Агрініо, на островах Корфу і Крит. У Салоніках сутички сталися в центрі міста після мітингів та маршів протесту проти нової кредитної угоди Греції з ЄС і МВФ. Поліцейські затримали там мінімум десять людей.

У Волосі під час протестної акції демонстранти кинули пляшки із запальною сумішшю в будівлі банків, у підвал місцевої мерії, а також у приміщення податкової інспекції. У всіх випадках пожежі було швидко погашено. Будівлям завдано незначного збитку.

Ці акції проходили на тлі драматичного голосування у грецькому парламенті за закон про нову кредитну угоду з ЄС і МВФ, що передбачає заходи жорсткої економії в обмін на фінансову допомогу у 130 млрд євро.

За закон проголосували в цілому 199 з 278 присутніх депутатів, проти були 74, п'ятеро - утрималися.

Після голосування, в ході якого деякі парламентарії порушили партійну дисципліну і розпорядилися своїми голосами не так, як того хотіли лідери партій, керівники лівоцентристської ПАСОК відразу ж виключили зі своєї фракції 22 депутатів, правоцентристської Нової демократії - 21, а націоналістичної ЛАОС - двох парламентаріїв.

Читайте також:

Уряд Греції позбувся п'ятьох членів, але затвердив заходи економії

Прем'єр Греції пообіцяв «неконтрольований хаос» у разі дефолту країни

ЄС відклав рішення щодо Греції до 15 лютого в очікуванні голосування у парламенті

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі