УАПЦ можуть позбавити права вести службу в Андріївській церкві

Поділитися
© nkau.gov.ua
Пропозицію заборонити в Андріївській церкві щоденні богослужіння в УАПЦ вважають провокацією.

Наглядова рада Національного заповідника "Софія Київська" пропонує заборонити в Андріївській церкві, що входить до складу заповідника, щоденні богослужіння Української автокефальної православної церкви (УАПЦ). Голова наглядової ради, академік Петро Толочко зазначає, що кіптява від свічок під час богослужінь руйнує унікальні ікони та фрески. В УАПЦ вважають це спроба позбавити їх храму, пише "Комерсант-Україна".

Питання про необхідність заборонити Українській автокефальній церкі проводити щоденні богослужіння в Андріївській церкві підняв голова наглядової ради "Софії Київської", академік Петро Толочко. Він заявив, що нещодавно відвідав храм і переконався, що пам'ятник архітектури перебуває "у жахливому стані". Станом Андріївської церкви експерти зацікавилися після зсуву, що стався 29 червня. В результаті дощу грунт зрушився з пагорба, на якому розташований храм, і завалив весь тротуар на алеї художників - бічному провулку, що відходить від Андріївського узвозу.

Храм був побудований у 1754 році за проектом архітектора Бартоломео Растреллі і названий на честь апостола Андрія Первозванного. У 1919 році церква була передана УАПЦ і перебувала в її користуванні до 1938 року. У вересні 1968 року відкрилася як музей, а в 1992-2000 роках її закрили на реставрацію. У 2001 році Кабінет міністрів дозволив УАПЦ використовувати приміщення Андріївської церкви для богослужінь під час великодніх свят, в дні дванадесятих і храмових свят, а також видатних державних подій. У 2009 році прем'єр-міністр Юлія Тимошенко дозволила УАПЦ проводити богослужіння в храмі щодня.

"Зараз церква знаходиться в управлінні Української автокефальної церкви, і подивіться, на що вона перетворилася! Там ходять якісь напівобідрані служки, горять свічки, все це капає на підлогу, і ніхто не прибирає. Копоть летить на стіни, осідаючи на безцінних фресках" , - повідомив Толочко. За його словами, питання про збереження пам'ятки слід вирішувати "на державному рівні": "Це має бути музейний комплекс, а не храм. Якщо і пускати туди релігійників, то тільки по великих святах, наприклад на Великдень".

Проти інтенсивної експлуатації пам'ятника виступає не тільки Толочко, а й музейні працівники. "Кожен день з 9 ранку до 8 вечора Андріївську церкву відвідують натовпи туристів і прихожан. Всі вони ставлять свічки, а кіптява осідає і руйнує унікальні твори мистецтва - фрески на стінах і стелі, а також ікони XVIII століття", - розповіла завідувачка відділом "Андріївська церква" заповідника "Софія Київська" Жанна Литвинчук.

Пропозиція заборонити в Андріївській церкві щоденні богослужіння в УАПЦ вважають провокацією. "Свічки їм коптять! Це не свічки, а душі у деяких коптять, - заявив прес-секретар УАПЦ протоієрей Євген Заплетнюк. - Це міф. Свічки однаково коптять у всіх храмах, де проходять православні богослужіння: і у Володимирському храмі, і в Лаврі. Мова йде про спробу позбавити УАПЦ будівлі Андріївської церкви, що історично належить нам ще з минулого століття. У нас всього для богослужінь у Києві залишилося менше 10 храмів! Ймовірно, на думку наглядової ради "Софії Київської" активно впливають представники інших конфесій". !zn

Читайте також:

Епоха згаяних можливостей: три головні помилки президента, який іде з посади, у церковній сфері

УАПЦ вирішила припинити переговори з УПЦ КП

Автокефальна церква припинила переговори про об'єднання з УПЦ КП


Філарет: Кирил хоче знищити незалежність УПЦ МП

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі