Українцям буде складніше знайти роботу в Польщі

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Польська влада посилила відповідальність роботодавців, які беруть на роботу іноземців за спрощеною системою працевлаштування, перевагами якої найчастіше користуються громадяни України.

У Польщі тепер роботодавці для оформлення заявки на роботу іноземця зобов'язані надавати додаткову інформацію та підтвердити знання законів, що регулюють ці трудові відносини.

За даними прес-служби польського Міністерства праці та соціальної політики, роботодавець, крім раніше обов'язкових: виду роботи, місця і часу виконання, - повинен вказувати в заявці розмір зарплати й тип угоди на роботу.

Роботодавець, який захоче взяти на роботу іноземця, також повинен в заявці чітко написати, що не зміг знайти працівників на цю вакансію в Польщі.

Окрім самої заявки на роботу, роботодавець зобов'язаний підписати так зване роз'яснення порядку спрощеного працевлаштування, де вказують, що нелегальне працевлаштування карається штрафом у розмірі більше 3 тис. доларів, а оформлення фіктивної заявки ув'язненням до 8 років.

Нове розпорядження польського Мінпраці, що вступило в силу наприкінці липня, уточнює, що працевлаштування іноземця можливе лише з дня підписання угоди на роботу та не може тривати довше шести місяців протягом року.

Це правило також стосується іноземців, які мають дозвіл на легальне перебування в Польщі, оформлений у межах іншої роботи, і які раніше могли, завдяки цьому, працювати довше півроку.

«Прийнято правило, що спрощене працевлаштування має стосуватися тільки тимчасового праці», - зазначила прес-служба міністерства.

Нагадаємо: Польща з липня 2007 року дозволила громадянам України, РФ та Білорусі працювати в Польщі без офіційного дозволу, а тільки за зареєстрованою заявкою роботодавця, протягом шести місяців на рік. Можливість спрощеного працевлаштування впроваджено в формі експерименту до 2010 року, але минулого року Польща продовжила експеримент ще й на поточний рік і залучила до нього громадян Молдови та Грузії.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі