Українці впали в песимізм щодо свого майбутнього і перспектив країни

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Починаючи з 1999 року надія на хороше майбутнє Україна була властива більшості громадян. Однак в 2011 році відбувся різкий спад позитивних настроїв, зате посилилася тривога, а цю надію зберегла лише третина українців.

Українці все частіше стали звертатися за допомогою до професійних психологів. Фахівці відзначають, що значна кількість населення не впевнена в своєму майбутньому і ситуації в країні. Про це йдеться у свіжому номері видання «Український тиждень».

"Значна кількість українців не впевнені у своєму майбутньому. Не здатні знайти гідну роботу, перебувають у стресі під час відвідування хамів-чиновників, не можуть безкоштовно (та й платно, на жаль) отримати необхідну допомогу, відчувають втому, апатію, роздратування тощо", – заявив президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман.
Проте, за словами фахівця, ці люди не хворі. Їхня реакція – реакція нормальних людей на ненормальну, хвору державу. А недуги останньої таблетками не лікуються. Те, що позитивні чи негативні очікування стосовно долі держави позначаються й на ставленні наших співвітчизників до власного майбутнього, підтверджує і соціологія.
За результатами дослідження Інституту соціології НАНУ "Українське суспільство. 20 років незалежності. Соціологічний моніторинг", починаючи з 1999-го надія на добре майбутнє України була притаманна більшості громадян. Однак 2011-го стався різкий спад позитивних настроїв, натомість посилилась тривога, а згадану надію зберегла лише третина людей. Такі тенденції дзеркально відображені у відчуттях українців щодо власної долі: страх і песимізм у 2011-му зросли разом із переживаннями за країну, а впевненість та оптимізм стосовно і власного життя, і життя країни зменшилися. Зокрема, у 2010 році 58,8% людей сприймали своє майбутнє з надією, а 2011-го їхня кількість становила лише 43,8%. Водночас частка тих, хто відчував страх за власну долю, за цей період зросла з 12,9% до 21,5%. !zn
Читайте також:

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі