Україна увійшла до четвірки країн Європи, що обмежують свободу слова

Поділитися
Україна потрапила до «Європейського списку особливої ​​уваги» - перелік країн, що показують символічні елементи зростаючої загрози свободі медіа в Європі. Особливе занепокоєння в експертів викликали пропозиції про повернення кримінальної відповідальності за наклеп.

Білорусь, Угорщина, Туреччина та Україна показують небезпечні приклади відступу від свободи ЗМІ в Європі. Про це заявив Міжнародний Інститут Друку та включив ці країни в «Європейський список особливої ​​уваги» (Europe Watch List).

Список країн, які викликають занепокоєння через відступ від принципів свободи слова, формується на підставі звітів від експертів інституту та його партнера - медіаорганізацій Південно-східної Європи (SEEMO).

МІП вважає, що саме Білорусь, Угорщина, Туреччина та Україна показують символічні елементи зростаючої загрози свободі медіа в Європі.

- У Партії регіонів пообіцяли повернутися до закону про наклеп у «відповідний час»

У Білорусі недавні президентські і парламентські вибори, за заявою західних спостерігачів, були проведені в атмосфері погроз журналістам.

Багато журналістів зазнали нападів через висвітлення протестів, які відбулися в грудні 2010 після перевиборів президента Олександра Лукашенка на четвертий термін.

Журналісти регулярно стикалися з насильством і переслідуванням через критику уряду і освітлення таких тем, як вибух на станції метро в Мінську в 2011 році.

В Україні зафіксовані аналогічні порушення свободи ЗМІ на шляху до парламентських виборів 28 жовтня 2012.

Стурбованість викликав розгляд парламентом пропозиції про повернення кримінальної відповідальності за наклеп. І хоча такі плани були відкладені в минулому місяці, але спостерігачі побоюються, що все може повернутися після виборів.

У Туреччині кількість журналістів, які потрапили до в'язниці, зросла до 76, що робить цю країну провідним тюремником журналістів у всьому світі. Більшість з них були ув'язнені з безпідставних звинуваченнями у пропаганді терористичних організацій.

В Угорщині закони про ЗМІ, прийняті в 2010 році, залишаються в силі, надаючи обмежувальні вимоги до змісту журналістських матеріалів.

Продовжує зростати побоювання, що й інші країни колишнього Східного блоку будуть наслідувати приклад Угорщини в розгляді власного медіа законодавства. !zn

Читайте також:

Журналісти Білорусі «на своєму гіркому досвіді» застерегли українських колег

Регіонал пообіцяв прийняти закон про наклеп, щоб журналісти «не писали фігню»

Охорона Януковича відхрестилася від викручування рук журналісткам на газетному конгрес


І знову по Фрейду? Янукович попросив журналістів стати політично заангажованими (ВІДЕО)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі