Українці живуть на 12-13 років менше, ніж європейці

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Українці в середньому від усіх причин смерті вмирають на 12-13 років раніше, ніж представники інших європейських країн. Про це в інтерв’ю Українській службі Бі-Бі-Сі сказала директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

В то й же час, за її словами, скорочення населення відбувається не тільки в Україні. «В усіх без винятку європейських країнах народжуваність не забезпечує навіть простого відтворення населення», - сказала Е.Лібанова.

Вона навела такі чинники скорочення населення Європи.

«Впливає те, що діти, по-перше, перестали бути економічно необхідні, тому що господарська діяльність родини не залежіть від чисельності дітей. По-друге, діти перестали бути страховкою на старість, тому що є ціла система забезпечення людини на схилі років. По-третє, вартість виховання, освіти, догляду за дітьми постійно зростає з різних причин. Зростає вартість послуг. Четверта причина – високий рівень освіти жінок, взагалі їх емансипація. П’яте – смертність немовлят є дуже низькою, і дитина, яка народилась, скоріше за все, буде жити доволі довго. Раніше народжували багато дітей тому, що багато вмирало в дуже ранньому віці. Зараз такої «страховки» вже немає», - наголосила директор Інституту демографії.

Е.Лібанова вважає, що в подальшому кількість мігрантів до України буде збільшуватися. «Безперечно, сюди будуть приїздити люди з різних країн світу. Переважною мірою, приїздитимуть звідти, де рівень життя нижчий за український, і заробітна плата нижча за українську, умови життя гірші, де менш безпечно і таке інше», - сказала вона.

Разом с тим Е.Лібанова пропонує ставитися до цього спокійно і «готуватися, готувати населення, адаптувати політику, розробляти відповідні заходи аби цих людей адаптовували, щоб вони не перетворювалися на криміногенний осередок».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі