Рівень відчуття щастя для українців прямо пов'язаний із добробутом

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
В Україні спостерігається нетипова для інших країн пряма залежність відчуття щастя від рівня матеріального добробуту.

Про це повідомив в інтерв'ю ZN.UA директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто.

«У нас простежується лінійна залежність між відчуттям щастя в людей та їхнім матеріальним становищем. Огляди по інших країнах свідчать, що ця залежність не лінійна: чим менш бідною стає людина, тим більше зростає в неї відчуття щастя, але, починаючи з середнього рівня забезпеченості, воно перестає зростати. А в нас без варіантів: чим вищий рівень забезпеченості, тим більше щастя в житті... Можливо, ми в масі своїй не сягнули середнього рівня забезпеченості...»- зазначив В. Паніотто.

За його словами, в Україні дуже невелика кількість людей, «які можуть дозволити купувати собі майже все» - 0,1% і серед них щасливі - 94%.Водночас серед тих, хто вважає себе бідним, «однозначно щасливі» - 24%.

«За дослідженнями World Values Survey, найщасливіші люди живуть у Нігерії, Мексиці, Венесуелі, Сальвадорі, Пуерто-Рико. Власне кажучи, загальний показник щастя, задоволення життям дорівнює відношенню забезпеченості людини чимось до бажань. Очевидно, в цих країнах запити населення доволі низькі», - вважає В. Паніотто.

Як приклад він навів дані 25-річної давності.

«1985 року ми досліджували рівень задоволення життям киян, вимірюючи його за шкалою від - 100 до +100 балів. Жителі Києва демонстрували досить високий показник +36. Через чотири роки, 1989 року, він упав до +1. Ще не було розриву економічних зв’язків, були тільки «перебудова» і гласність: відкрилися кордони, ЗМІ почали реалістичніше показувати життя в інших країнах. І рівень бажань українців став зростати, при тому що рівень забезпеченості залишився незмінним. Так задоволеність життям зменшилася», - констатував директор КМІС.

Детальніше читайте в інтерв'ю Ірини Кириченко з Володимиром Паніотто у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі