В Антарктиді зникла яхта «Скорпіус» з чотирма українцями на борту

Поділитися
© podparusom.net
Екіпаж яхти «Скорпіус» чотири дні не виходить на зв'язок, але і сигналів SOS не подавав. Раніше яхта вже встановила в Антарктиді один світовий рекорд.

Вітрильна яхта «Скорпіус», яка здійснює навколосвітню подорож, застрягла у кризі Антарктиди і не виходить на зв'язок вже чотири дні. На борту яхти знаходиться вісім осіб, у тому числі четверо українців.

Як повідомила агентству «Інтерфакс-Південь» прес-секретар експедиції Гонна Суботіна, яхта застрягла у кризі між полярними станціями «Академік Вернадський» і «Беллінсгаузен».

Вона зазначила, що, за повідомленням капітана «Скорпіуса» і керівника експедиції Сергія Нізовцева, отриманим у ніч на 3 квітня електронною поштою, 30 березня яхті вдалося підійти до острова Галіндес, де розташовується українська полярна станція «Академік Вернадський». Через скупчення криги на півдні, екіпажу довелося обійти острів з півночі, де судно впевнено стало на якір у тихій бухті. Українці надали експедиції необхідну технічну допомогу.

«Вихід з острова Галіндес у бік російської полярної станції «Беллінсгаузен» було заплановано на 6 ранку 2 квітня через протоку Лімейра. Однак підхід до протоки виявився закритий льодом. Капітан прийняв рішення знову виходити у відкрите море, де човен зустрів сильний вітер, швидкість якого досягала більше 30 вузлів», - повідомила Суботіна.

За її словами, через сильний вітер «Скорпіусу» вдалося пройти лише 30 миль за день і зупинитися на ночівлю поруч з американською полярною станцією «Палмер». Більше повідомлень від екіпажу не надходило.

Суботіна наводить останній запис з електронного бортового журналу екіпажу «Скорпіус» від 3 квітня 2012 року: «Весь вівторок дув сильний вітер до 40 вузлів. Йти при такому вітрі у протоку, яка повна підводного каміння і банок, дуже небезпечно. Яхта залишилася на якорі. На жаль, прогноз на завтра знову невтішний. У протоках вітер обіцяють до 20-25 вузлів. При такій силі вітру ми не зможемо завидна дійти до наступної за планом точки нашого маршруту - острова Десепшн».

«Екіпаж яхти не виходить на зв'язок, але і сигнали SOS не подавав», - додала Суботіна.

Яхта вийшла в море 17 вересня 2011 року з Сочі і 25 вересня - з Севастополя. Екіпаж має намір побити декілька світових рекордів мореплавання.

Екіпаж експедиції складається з 8 осіб: 4 росіянина і 4 українця. Передбачається, що яхта повинна повернутися до Севастополя у кінці січня 2014 року, а у Сочі - в перших числах лютого. !zn

Читайте також:

Яхта «Скорпіус» з українсько-російським екіпажем побила світовий рекорд в Антарктиді

Український мотоцикліст об'їхав земну кулю за 307 днів

Кругосвітній марафон

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі