В Ашгабаті виставили кінну статую президента Туркменістану

Поділитися
© chrono-tm.org
У Туркменістані на зміну Епохи Великого Відродження прийшла Епоха Могутності і Щастя.

В Ашгабаті виставлено статую президента Туркменії Гурбангули Бердимухамедова. Скульптура встановлена в музеї образотворчих мистецтв, де віднедавна проходить виставка квітів.

Президент зображений на коні, у національному вбранні. Біля його руки скульптор зобразив голуба.

Автором статуї є Сарахт Бабаєв. Своє творіння, виконане з гіпсу, він подарував музею.

Ця статуя - перше скульптурне зображення чинного президента Туркменії.

При правлінні попередника Бердимухамедова - Сапармурата Ніязова - в Туркменії було встановлено велику кількість пам'яток, що зображали тодішнього президента. У тому числі в Ашгабаті на вершині Арки нейтралітету (споруди заввишки понад 60 метрів) встановили 12-метрову позолочену статую Ніязова. Вона була закріплена на спеціальному механізмі, завдяки якому поверталася услід за сонцем.

Пізніше, при Бердимухамедові, Арку нейтралітету і статую Ніязова демонтували. Однак пізніше на цьому місці спорудили ще більш високий, ніж Арка, Пам'ятник нейтралітету (95 метрів). Статую Ніязова помістили на його вершину.

Ніязов правив Туркменією близько 20 років і мав статус довічного президента (на чолі республіки він перебував аж до своєї смерті). Період його правління іменувався Золотим Століттям. Сам президент мав титули Батько Туркмен і Великий Вождь.

Після зміни президента культ особистості Ніязова, створений за час його правління, поступово пішов на спад (хоча і не згас остаточно). Офіційна ідеологія переорієнтувалася на нового президента. В офіційній пресі публікуються оди, присвячені Бердимухамедову. На його честь в Ашгабаті створений музей. Подібно до попередника, Бердимухамедов обзавівся титулом: його іменують "Аркадаг" ("Покровитель"). Як і Ніязов, він став володарем значної кількості нагород і звань (одним з останніх стало звання Героя Туркменістану).

Період правління Бердимухамедова донедавна іменувався Епохою Великого Відродження. Однак після того, як він переобрався на другий термін (за офіційними даними - з результатом в 97 відсотків голосів), було оголошено, що в країні відтепер настав новий історичний період - Епоха Могутності і Щастя. !zn

Читайте також

У Туркменістані вже обрали президента

Начальнику гідрометцентру Туркменістану загрожує звільнення за невірний прогноз

Президент Туркменістану напише нову "Рухнаму"

Президент Туркменії виділив на будівництво Олімпійського містечка майже 2 млрд доларів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі