У Британії розсекретили архівні матеріали: Тетчер відмовилася вітати Брежнєва з 75-річчям через Афганістан

Поділитися
Прем'єр-міністр Великобританії Маргарет Тетчер відмовилася вітати радянського лідера Леоніда Брежнєва з 75-річчям в 1981 році через військову присутність СРСР в Афганістані, незважаючи на поради обмежитися хоча б формальним привітанням.

Національні архіви Великобританії у п'ятницю, 28 грудня, офіційно відкривають для публічного доступу найбільш цікаві державні документи 1982 року, з яких знято гриф «таємно» після закінчення тридцятирічного терміну давності.

Основне місце серед них займають матеріали про Фолклендську війну між Великобританією і Аргентиною, а також про знакові візити в Сполучене Королівство президента США Рональда Рейгана і папи Римського Іоанна Павла II. Серед згадок є цікавий факт про те, що прем'єр-міністр Великобританії Маргарет Тетчер відмовилася привітати радянського лідера Леоніда Брежнєва з ювілеєм, бо вважала ситуацію в Афганістані достатньою причиною, щоб не надсилати привітання.

Брежнєв відзначив своє 75-річчя 19 грудня 1981 року. За кілька днів до цього, як свідчать архіви, розгорнулася переписка між Форін-офісом і канцелярією прем'єра на Даунінг-стріт.

У листі від імені особистого секретаря глави МЗС Брайана Фолла (згодом він буде британським послом у Москві) вказується, що, незважаючи на ситуацію в Афганістані та введення воєнного стану в Польщі, глава Форін-офісу лорд Пітер Каррінгтон вважає "неввічливістю не надіслати короткого формального привітання" і докладає проект вітального тексту довжиною в 11 слів.

Також вказується, що лідери Німеччини, Франції та США розглядали можливість привітання. Можливість відправлення привітання від імені королеви Єлизавети II була відкинута з самого початку. Також у листі згадано, що в 1976 році Брежнєва із 70-річчям вітав саме британський прем'єр.

Однак Тетчер своєю рукою "фірмовим" синім чорнилом наклала на цей лист рішучу резолюцію: "Афганістан? Я реально не вважаю (підкреслено), що ми повинні надсилати привітання".

Вісімнадцятого грудня 1981 року у Форін-офіс пішла офіційна відповідь з Даунінг-стріт. "Ми дійшли висновку, що в світлі нинішнього міжнародного становища, привітання від прем'єр-міністра з нагоди 75-річчя Брежнєва було б неприйнятним.

Можливо, вам буде корисно знати, що прем'єр-міністр вважає ситуацію в Афганістані достатньою причиною, щоб не скеровувати привітання", - говориться в документі.

Десятого листопада 1982 року Брежнєв помер, і британський кабінет знову перейнявся протокольним питанням - хто буде представляти Британію на похороні радянського державного лідера.

"Прем'єр-міністр повідомила, що не хотіла б відвідувати похорон, але готова зробити це, якщо президент Французької Республіки Франсуа Міттеран або канцлер Федеративної Республіки Німеччини гер Коль вирішать їхати. Також необхідно узгодити рішення з адміністрацією США і урядами країн ЄЕС", - йдеться в стенограмі засідання британського кабінету міністрів від 11 листопада 1982 року.

У підсумку, крім лідера компартії Великобританії, офіційну владу на церемонії прощання з радянським генсеком представляв міністр закордонних справ Френсіс Пім (він змінив Каррінгтона, який пішов у відставку через Фолклендську війну).

Розсекречені архівні матеріали також свідчать про те, що британський уряд не зміг точно передбачити, коли Брежнєв помре і хто стане його наступником.

У серпні 1979 року Форін-офіс представив Тетчер свою доповідь про ситуацію в СРСР, де говориться: "Брежнєв (якому зараз 72 роки) може протягнути ще одну зиму, але не дві. Однак немає знаків того, що його дієздатність перебуває під питанням". На зустрічі з Тетчер тодішній британський посол в Москві сер Кертіс Кібл припустив, що одним з найбільш ймовірних наступників Брежнєва може стати голова ради міністрів СРСР Олексій Косигін, який "перебуває у винятково гарній формі".

Однак незабаром у Косигіна трапився розлад з Брежнєвим через позицію щодо вводу радянських військ в Афганістан, у жовтні 1980 року Косигін подав у відставку за станом здоров'я, а в грудні того ж року помер.

За оцінкою Кібла, наступником Брежнєва "скоріше, повинен був стати виходець зі старого другого ешелону владної еліти, ніж представник більш молодої нижньої ланки партії".

У підсумку Брежнєв пережив ще три зими, а після його смерті новим генсеком ЦК КПРС і лідером країни став екс-голова КДБ СРСР Юрій Андропов, який був давнім соратником Брежнєва. Він помер у лютому 1984 року. На його похороні Тетчер була присутня. !zn

Читайте також:

Тетчер ховають від бойовиків у броньованому автомобілі


У Дніпропетровську в бронзі увічнили Кучму, Брежнєва і Щербицького (ФОТО)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі