У Будапешті виявлено найбільш розшукуваного у світі нацистського злочинця

Поділитися
© premier.gov.ru, da-medvedev.ru
За різними даними, підсобник нацистів Ладіслаус Чатарі причетний до загибелі 15,7 тис. євреїв. Після війни він був заочно засуджений до смертної кари і більше 60 років переховувався у Канаді й Угорщині.

Найбільш розшукуваний у світі нацистський злочинець, причетний до вбивств більше 15 тис. євреїв під час Другої світової війни, проживає у Будапешті. Про це повідомили представники центру Симона Візенталя. У розслідуванні брали участь також репортери британської газети The Sun.

97-річний Ладіслаус Чатарі живе у себе на батьківщині в Угорщині. Його слід втратили 15 років тому, коли він втік з Канади. У роки Другої світової Чатарі був начальником поліції в єврейському гетто в місті Каса (зараз це м. Кошиця у Словаччині). За різними даними Чатарі причетний до загибелі 15,7 тис. євреїв. Згідно з документами, які має Центр Візенталя, ця людина била жінок батогами, змушувала в'язнів копати замерзлу землю голими руками і була причетна до інших звірств. За свідченнями очевидців, він постійно знущався над жителями. Крім того, був одним з організаторів депортації тисяч євреїв у концтабір Освенцим.

Після війни, в 1948 р., Чатарі судили заочно в Чехословаччині і засудили до смертної кари, проте злочинець переїхав до Канади під чужим ім'ям, де став займатися торгівлею творами мистецтва. У 1997 році канадська влада, дізнавшись про минуле арт-дилера, позбавила його громадянства. Однак угорець знову зник.

Зараз з'ясувалося, що Чатарі проживає в Будапешті у приватному двокімнатному будинку.

Кореспондент видання The Sun застав злочинця вдома. Коли журналісту відкрили двері, він побачив колишнього начальника охорони гетто в трусах і майці. На питання про вбивства в'язнів він відповідати відмовився. "Ні-ні, я не хочу це все обговорювати. Я нічого цього не робив, йдіть звідси", - заявив Чатарі. Через деякий час колишній нацист вийшов з дому і купив продукти, весь цей процес був відзнятий фоторепортером Sun. Очікується, що рішення про можливу депортацію нациста може бути прийняте найближчим часом.

Заснований в 1977 році центр Візенталя, штаб-квартира якого розташована в Лос-Анджелесі, займається пошуками нацистських військових злочинців, боротьбою з неонацизмом і антисемітизмом, вивчає історію геноциду євреїв Європи. Центр акредитований як неурядова організація при ООН і ЮНЕСКО. Наразі центр вважається однією з найбільших у світі єврейських правозахисних організацій. Широку популярність йому принесла не тільки боротьба із сучасним антисемітизмом, але і "полювання за нацистами" - нещадне переслідування нацистських злочинців, які переховуються від правосуддя після війни.

Раніше перше місце в списку найбільш розшукуваних нацистських злочинців за версією Центру Симона Візенталя займав інший угорець - Шандор Кепіро. Однак він помер у вересні 2011 року в Будапешті.

Нагадаємо, за останні роки одним із найбільш резонансних судових процесів над нацистськими злочинцями стала справа українця Івана Дем'янюка.

У 2009 році він був депортований до Німеччини зі США, куди перебрався після Другої світової війни.

Баварський земельний суд (Мюнхен, Німеччина) визнав Дем'янюка винним у пособництві вбивствам близько 27 тис. ув'язнених концентраційного табору «Собібор» і засудив 90-річного Дем'янюка до п'яти років тюремного ув'язнення.

Обвинувачений, прикутий до інвалідного візка, наполегливо заперечував усі звинувачення і стверджував, що сам став жертвою нацистів.

Зазначимо, що вирок так і не набув чинності - адвокати Дем'янюка подали апеляцію, але суд вищої інстанції не встиг винести свій вердикт - у березні 2012 року українець помер в будинку престарілих. !zn

Читайте також:

Прецедент Дем'янюка. Німеччина збирається посадити близько тисячі охоронців концтаборів

Вирок Дем’янюку - смертельний удар по відмовці «я просто виконував наказ»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі