У лютому Києву не уникнути потопу

Поділитися
Через танення снігу, яке прогнозують синоптики в середині лютого, пів-Києва може піти під воду. У КМДА прогнозують прорив дамби Київської ГЕС.

Через потепління, яке синоптики прогнозують у двадцятих числах лютого, може прорвати дамбу Київської ГЕС. Людей доведеться евакуювати.

За словами начальника главку НС при КМДА Віталія Пшеничного, найстрашніше, що може статися через танення снігу, - це прорив дамби київської ГЕС. Тому вже створена спецкомісія, яка незабаром буде перевіряти дамбу на міцність, пише Сегодня.

«Звичайно, ми не будемо молотками по ній стукати, а тільки заслухаємо звіти відповідальних за техстан дамби. Там серйозна проблема - це кірка льоду, товщина якої досягає півметра. Коли лід почне танути і рухатися, дамба може не витримати», - сказав Пшеничний.

Більш імовірно, вважає начальник главку НС, що в Києві буде повінь. «Наступного тижня, коли отримаємо точні розрахунки метеорологів, будемо прораховувати, якою може бути повінь. У нас для цього є спеціальна комп'ютерна програма», - говорить він.

За його словами, найбільш імовірно, що затопить Русанівку, Воскресенку, Осокорки. «Але на цей випадок ми готуємо план евакуації людей», - сказав він.

З таненням снігу у Києві може повторитися потоп, який кияни пережили влітку минулого року. Тоді через сильні дощі у воді були чи не всі підземні переходи і траси, де є ями. Багатьом довелося ремонтувати затонулі на дорогах машини, рятувати свої торгові місця з переходів і навіть перепливати дороги на надувних човнах. Причиною підтоплень тоді стали забиті колектори, які обіцяли почистити. Але не вийшло.

На думку метеорологів потопу Києву не уникнути.

«Загроза повені є, адже у столиці дуже багато снігу. Сніговий покрив зараз досягає 35 см, та й у самому снігу багато води. Коли він почне танути, буде важко», - сказав заступник начальника Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко.

За його словами, сказати точну дату, коли місто почне затоплювати, він не може, оскільки тільки після 13-го лютого можна буде прогнозувати погоду.

«Може бути два погодних сценарії - хороший і поганий. Поганий, якщо почне теплішати і піде дощ. Тоді Київ дуже сильно заллє. Ну а гарний сценарій, якщо теплішати буде поступово: вдень плюс, а вночі мінус», - сказав він. !zn

Читайте також:

Містика київських потопів

Київ відзначає 50-річчя Куренівської трагедії

Увага: прорив дамби! Не латати!

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі