У Греції заарештовано журналіста, який опублікував список політиків з мільйонними рахунками за кордоном

Поділитися
У Греції заарештовано журналіста, який опублікував список політиків з мільйонними рахунками за кордоном © novamakedonija.com.mk
У список входять близько 2 тисяч громадян Греції, серед яких спікер грецького парламенту, політики, бізнесмени, працівники міністерства фінансів, актори, журналісти, архітектори і лікарі, що мали на 2007 рік вклади в швейцарському відділенні банку HSBC.

У Греції поліція заарештувала відомого журналіста, видавця журналу Hot Doc Костаса Ваксеваніса, що оприлюднив секретний список відомих громадян країни, які мають значні рахунки за кордоном. Даний документ отримав в Греції назву «Список Лагард» на честь екс-міністра фінансів Франції, а нині директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, яка передала його раніше грецькій владі.

Всього у списку близько двох тисяч осіб, більшість з яких - відомі бізнесмени і політики, в тому числі спікер грецького парламенту, а також актори, архітектори, лікарі та журналісти. Згідно з документом, у 2007 році всі вони мали рахунки у швейцарському відділенні банку HSBC.

У публікації Ваксеваніса, що з'явилася днями на сторінках його журналу, точні суми, які мав кожний з названих вкладників, не вказуються, але повідомляється, що у деяких з них на рахунках було до 500 мільйонів євро. При цьому багатьох з перерахованих персон підозрюють в ухиленні від сплати податків.

Арешт Ваксеваніса стався наступного дня після публікації списку. Журналіста затримали в його будинку в північному передмісті Афін. Його звинувачують у порушенні недоторканності особистого життя.

Перше засідання суду у справі Ваксеваніса пройде в понеділок. Сам журналіст дивується, чому замість переслідування тих, хто ухиляэться від податків, поліція взялася за нього.

Як з'ясувалося, «Список Лагард» був переданий грецькій владі главою МВС ще два роки тому. Проте за весь цей час перевірка щодо нього так і не була проведена. Сам список не можуть виявити на грецькій території у зв'язку з чим грецька влада навіть звернулася до французького уряду з проханням ще раз надіслати його.

Хто передав список Ваксеванісу, невідомо. Минулого тижня два колишніх міністра фінансів Греції - Йоргос Папаконстантіну і Евангелос Венізелос були викликані у даній справі в парламент і допитані. !zn

Читайте також:

Греція має намір вийти з кризи за рахунок великого родовища газу

Грецькі футболісти через кризу почали рекламувати на футболках публічний будинок і похоронне агентство (ФОТО)

Влада Греції здасть в оренду 40 незаселених островів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі