У Канаді помер останній президент УНР у вигнанні

Поділитися
© ukrslovo.com.ua
Десятки років до самої смерті Микола Плав'юк очолював Провід українських націоналістів. Поховають п'ятого президента УНР 15 березня у Торонто.

В суботу 10 березня помер голова Проводу українських націоналістів, останній президент Української народної республіки (УНР) у вигнанні Микола Плав'юк.

Плав'юк народився у 1925 році на території нинішньої Івано-Франківської області. Під час Другої світової війни брав участь у підпіллі, у 1949 році емігрував до Канади, де вступив в Українське національне об'єднання (УНО), яке згодом очолив. Одночасно він зайняв керівну посаду в Організації українських націоналістів (ОУН), став членом Проводу українських націоналістів (1964) і його головою (1979).

У 1988 році на сесії Державного центру УНР, легітимного продовжувача національного уряду УНР, Плав'юка було обрано віце-президентом УНР у вигнанні. А у грудні того ж року після смерті президента УНР Миколи Лівицького він стає п'ятим і останнім президентом УНР у вигнанні.

З ініціативи Плав'юка у березні 1992 року була скликана надзвичайна сесія Української національної ради, на якій було вирішено припинити діяльність еміграційних інституцій УНР, визначено зміст і форму історичного акту передачі повноважень Державного центру УНР та уряду УНР влади незалежної України. В серпні того ж року Плав'юк на чолі делегації Державного центру УНР брав участь в урочистому засіданні Верховної ради України в Києві, де передав першому президентові України (1991-1994) Леоніду Кравчуку грамоту про те, що республіка Україна, проголошена незалежною 24 серпня 1991 року, є правонаступницею УНР.

У травні 1993 року Плав'юк був обраний головою ОУН, яка була зареєстрована у Міністерстві юстиції України, як громадська організація.

За заслуги перед батьківщиною указом Леоніда Кравчука Миколі Плав'юку було надано українське громадянство (1993), він був нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (1996), орденом Ярослава Мудрого ІІ ступеня (2002), І ступеня (2007). Плав'юк є автором великої кількості статей і матеріалів з політології, актуальних питань політики України, української діаспори в українській та англомовній пресі.

Похорон Миколи Плав'юка відбудуться 15 березня у Торонто. Панахида за останнім президенту УНР буде відправлена у кафедральному Володимирському соборі УПЦ КП у четвер, 15 березня. !zn

Читайте також:

Ющенко відстояв у суді у Вітренко визнання воїнів ОУН і УПА борцями за незалежність

Націоналісти вимагають встановити в Києві пам'ятники Бандері та Петлюрі

Микола Плав'юк: «Є націоналізм часів визвольних змагань і націоналізм часу побудови національної держави»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі