У КМДА б'ють на сполох: через кілька років киян ніде буде ховати

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
У Києві залишилися можливості для поховання померлих на 1,5 - 2 роки, заявив перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак.

"У 2009 році ми мали 20 га, у 2013 - 0 га для поховань. Тобто у нас залишилося буквально на 1,5-2 роки можливості поховань", - заявив він на колегії Київської міськадміністрації у середу.

Чиновник також повідомив, що у 2010 році в Києві було поховано 28,5 тис. осіб. З них 10,7 тис. було кремовано, а 7,7 тис. поховано за межами міста, на території Київської області.

За словами О.Мазурчака, у Києві налічується 29 кладовищ, проте відкрито з них тільки одне. Решта є напівзакритими, на яких ховають тільки ветеранів війни або людей, які мають заслуги перед державою або містом. Через нестачу землі у місті почалося різке зростання корупції у сфері ритуальних послуг, і зростання цін на ці послуги. Ситуація ускладнилася тим, що 2 комунальних підприємства, які надають ритуальні послуги практично витіснено з ринку. Також на їхню частку сьогодні припадає 27%, а на частку більше 40 комерційних структур припадають решта 73%.

Чиновник відзначив, що в результаті нестачі землі з'явилася нова корупційна схема - надання так званих "плато" під поховання, які являють собою цементовані майданчики з нішею для поховання. Всього комунальні структури отримали "у спадок" від комерційних структур 361 таке плато, вартістю від 8,4 до 15 тис. грн кожне.

О.Мазурчак заявив, що на сьогоднішній день необхідно терміново вирішувати питання про виділення земельних ділянок під розширення Південного кладовища площею 27,4 га, а також земельної ділянки в районі села Мостище площею 20,3 га. Окрім того, розглядається питання про виділення ще двох земельних ділянок площею по 80 га в районі Віти-поштової і на північ від Броварів, що дасть можливість для поховань терміном на 15 років. Для вирішення цієї проблеми необхідно виділення земельної ділянки київським обласною радою.

Для завершення будівництва об'єктів, пов'язаних із наданням ритуальних послуг, а також наведенням порядку у цій сфері з міського бюджету Києва необхідно виділити близько 40 млн грн, заявив голова КМДА Олександр Попов на колегії у середу. Необхідні зміни до проекту бюджету столиці буде внесено за підсумками першого півріччя. За його словами, на завершення будівництва адміністративного будинку з надання ритуальних послуг на території Лук'янівського заповідника необхідно 23 млн грн, завершення кладовища тварин - 13 млн грн.

Окрім того, на оновлення транспорту для надання ритуальних послуг необхідно близько 500 тис грн: планується закупити 12 нових автобусів "ПАЗ". Зараз у комунального автотранспортного підприємства, яке надає послуги з перевезення при ритуальних послугах, налічується 66 одиниць автотранспорту, з яких підлягають списанню близько 20.

Окрім того, на безкоштовне поховання малозабезпечених киян планується виділити 2,5 млн грн.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі