У Криму 150 мертвих дельфінів викинуло на берег

Поділитися
© zverki.org
Вперше за 10 років у Криму стався безпрецедентний випадок масової загибелі дельфінів. В цьому році мертвих дельфінів знаходять - від Судака до Керчі, але найбільше - біля Феодосії. Причини загибелі тварин з'ясовуються.

У Криму за останні два тижні на берег моря викинуло майже півтори сотні мертвих дельфінів. В основному, це «азовки», їх ще називають «морськими свинями». Вчені, які оглядали останки тварин, кажуть, що зазвичай більшість «азовок» гине в рибальських донних мережах. Але цього разу припускають, що причиною масової загибелі морських ссавців могли бути і не рибалки.

Першими на сполох забили співробітники Опукського і Карадазького заповідників. Кажуть, загиблих «азовок» знаходять постійно, але зазвичай це поодинокі випадки.

«Сьомого травня був проведений рейд - ми виявили шість трупів. А десь днів через 2-3, коли посилився південний вітер, то реально я був теж ошелешений такою цифрою - більше 120 особин лежало», - розповів науковий співробітник Опукського заповідника Ігор Сікорський.

Майже всі тварини - це «азовки» - найменші з чорноморських дельфінів. Жертвами риболовецьких мереж вони стають частіше, ніж, наприклад, афаліни і білобочки - через свій ультразвуковий промінь - сонар.

«Ехолокаційні здатності морської свині такі, що вона не розпізнає тонку нитку сітки. Її ехолокатор, він налаштований на дрібну рибу, тому, умовно кажучи, промінь звуку, який вона випускає, він проходить в осередку, і морська свиня не бачить сітки», - пояснює дельфінолог Павло Гольдін.

За словами вчених, в цьому році мертвих дельфінів знаходять - від Судака до Керчі. Але найбільше - біля Феодосії.

Уривки риболовецьких сіток в Криму можна знайти на всьому узбережжі. Саме в них найчастіше і гинуть дельфіни-азовки. Але дельфінологи кажуть, цього року сліди сітки знаходять лише на одному з п'яти мертвих дельфінів.

Найпевніші ознаки загибелі в мережах - зрізаний хвіст або його відсутність. Але у більшості мертвих тварин таких слідів не виявили. Тому вчені не виключають, що причиною масової смерті азовок могло бути отруєння.

«Дельфіни гинуть часто. Але те, що ми спостерігаємо зараз, - це наймасовіший спалах за останні більше ніж 10 років, - каже дельфінолог Павло Гольдін.

Дельфінологи вирахували приблизний час і місце загибелі дельфінів. Це сталося два-три тижні тому у Чорному морі, на південь від Керченського півострова. Біологи сподіваються, що причину їх смерті все ж встановлять - для цього в Криму вже створена спеціальна комісія. !zn

Читайте також:

Дельфіни - самогубці?

У Новій Зеландії 73 дельфіна викинулися на берег

Поблизу узбережжя Австралії виявлений новий вид дельфінів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі